• ...

Intimidatie

Toen Gert Huisman zijn verhuurbedrijf Skippy-Rent van de hand deed - eerder dit jaar - gaf hij aan toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Nou, die hij heeft gevonden. En hoe! Wonen in Voorthuizen betekent voor de rasondernemer tot op heden een spannend avontuur, dat deze week zijn voorlopige dieptepunt beleefde.

Met de beste bedoelingen plaatste de ex-Barnevelder in de tuin van zijn Voorthuizense woning een levensgrote uitnodiging, bestemd voor al zijn nieuwe dorpsgenoten. De boodschap: ´Kom allemaal gezellig naar het Barneveldse Oktoberfest´. Niks mis mee toch? Gun die Voorthuizenaren ook eens een leuke avond aan de betere kant van de Harselaartunnel. In Achterveld staat hetzelfde spandoek en uit die plaats heb ik nog geen enkele wanklank vernomen.

In Voorthuizen was men echter tot op het bot beledigd. Briesend zochten de plaatselijke chauvinisten elkaar op in een niet nader te noemen etablissement. Centrale vraag: ´Welke onverlaat haalt in zijn hoofd om op Voorthuizens grondgebied een uitnodiging te plaatsen voor een Barnevelds evenement?´ Het spandoek werd opgevat als een regelrechte oorlogsverklaring.

Zoals ik vorige week al schreef -als de profeet die ik ben- kon een reactie vanuit de Voorthuizense samenleving niet uitblijven. Pal naast de uitnodiging verscheen woensdagavond een spandoek waarop een glashelder antwoord werd geformuleerd. ´Oktoberfest Barneveld: Bist du dabei?´ ´Nein, wir bleiben in Voorthuizen´. Landschapsvervuiling in optima forma.

Voor Gert Huisman was het leed daarmee nog niet geleden. Daags nadat het Voorthuizense spandoek in zijn tuin was neergezet, kreeg hij ook nog eens de foeilelijke Voorthuizense vlag door zijn strot geduwd, die hij onder bedreiging van wat plaatselijke oproerkraaiers in top moest hijsen. Ik had het chiquer gevonden als die Voorthuizenaren Huisman een regenboogvlag cadeau hadden gedaan. Dat zou in ieder geval een zinnig(er) cadeau zijn geweest.

Ik zou me goed kunnen voorstellen als het slachtoffer binnenkort bij de politie aangifte doet van intimidatie en bedreiging. En het zou me niet verbazen als er op de site van Skippy-Rent binnenkort een gloednieuw product verschijnt: ´Kleurrijke Voorthuizense vlag: nauwelijks gebruikt; gratis af te halen aan de Baron van Nagellstraat.´´

Erik Roest