Ver-assing

Aangezien we deze zomer vooral dicht bij huis moeten doorbrengen, had ik voor mijn teerbeminde een mooie tuinset gekocht. Wit van kleur, hoewel ik liever zwart had gehad. Het cadeau moest een verrassing zijn op Moederdag, maar het werd helaas een ver-assing. Een dag voor de feestelijke overhandiging kreeg ik een telefoontje dat er brand had gewoed in de voorraadruimte waar mijn tuinset stond opgeslagen. Mijn duifje reageerde weinig begripvol. ,,Zit ik al de hele tijd met jou opgescheept vanwege die coronacrisis, gaat tot overmaat van ramp mijn cadeau ook nog eens in rook op.'' Gevolgd door: ,,Jij wilde toch een zwarte tuinset? Nou, dan heb je toch nog je zin gekregen.''

Ondertussen bereikte Jur van Ginkel deze week een bijzondere mijlpaal. Mijn journalistieke leermeester vierde gisteren zijn 75e verjaardag. Enige bescheidenheid is hem vreemd. Eén van mijn collega´s, die deze week ook al zijn verjaardag vierde, werd via de mail gefeliciteerd met de tekst: ,,De beste journalisten zijn jarig in mei.''

Ik moet altijd weer denken aan de historische reis die wij samen maakten naar Amsterdam. Van Ginkel zou daar worden uitgeroepen tot moedigste hoofdredacteur van Nederland. Dat moest tot de uitreiking van de bijbehorende trofee een verrassing blijven, maar onderweg naar de plek van bestemming werd Jur door collega´s van een concurrerend medium al gebeld om een reactie. In het poepsjieke etablissement waar de prijs zou worden uitgereikt, deed Jur alsof zijn neus bloedde. Hij wilde het feestje van de organisatie niet bederven, dus acteerde hij één en al verbazing toen hij werd uitgeroepen tot moedigste hoofdredacteur. 

Als collega's hebben we hem later nog een tweede prijs gegeven voor zijn historische optreden als toneelspeler. Jur verdiende de titel vanwege zijn revolutionaire ingrepen bij de Barneveldse Krant. En dan heb ik het niet zozeer over de cosmetische veranderingen (de krant kreeg een ander formaat en verscheen voortaan volledig in kleur), maar vooral vanwege de inhoudelijke beleidswijziging. Voortaan zouden we op de voorpagina alleen nog maar 'openen' met lokaal/regionaal nieuws. Want lokaal/regionaal nieuws, dat is onze onderscheidende kwaliteit. Een dappere keuze, zeker omdat het in het licht van grote wereldgebeurtenissen wel eens wringt, ook voor ons.

Er is het nodige veranderd sinds Jur met de VUT ging. Internet is vele malen belangrijker geworden. We kunnen tegenwoordig zelfs per artikel op onze site zien hoe vaak het gelezen wordt. Populair zijn bijvoorbeeld de berichten over ongelukken, branden, kerken en winkels/bedrijven. Deze week werd weer eens duidelijk dat we (misschien wel juist in deze tijd?) altijd extra genieten van positief nieuws. Een brief van een 84-jarige dame uit Barneveld, die ons schreef omdat een onbekende jongeman zomaar haar boodschappen had betaald toen zij haar pasje was vergeten, bereikte via Facebook vele duizenden lezers. En leverde deze jongeman ook nog eens 650 likes en talloze positieve reacties op. Hij rekende 30 euro af voor deze mevrouw, maar de positiviteit die hij teweegbracht was in één woord onbetaalbaar.

Erik Roest