• Gert Broekhuis: ,,Alles wordt heel betrekkelijk in deze tijden.''

    ...

'Hopelijk kunnen we ons bevrijdingsfeest verplaatsen naar 2021'

BARNEVELD Het draaiboek lag al maanden klaar, maar vanwege het coronavirus moesten alle festiviteiten rond 75 jaar bevrijding tot nader order worden uitgesteld. Gert Broekhuis, voorzitter van het Barneveldse 4/5 Comité: ,,Heel erg jammer dat juist in dit bijzondere herdenkingsjaar een verschrikkelijk virus uitbreekt dat alle inzet teniet doet.''

Naam: Gert Broekhuis

Leeftijd: 78 jaar

Woonplaats: Barneveld

Burgerlijke staat: gehuwd

Vrijwilligerswerk: kegelclub-Probus en 4/5 Comité

Hobby's: Genealogie, tuinieren, lezen

Hoe voel je je over de coronacrisis die nu is uitgebroken? Heel erg rustig, een beetje te rustig. Ik ben wel verbaasd en een beetje trots op alle Nederlanders die zo opmerkelijk positief reageren op alle commotie rond het coronavirus.

De gevolgen voor de viering van 4 en 5 mei zijn enorm: op welke manieren kunnen we daar dit jaar bij stilstaan nu alle festiviteiten zijn afgelast? Heel erg jammer dat juist in dit bijzondere herdenkingsjaar een verschrikkelijk virus uitbreekt dat alle inzet plotsklaps teniet doet.

Maar we gaan als 4/5 Comité niet bij de pakken neerzitten. Van uitstel hoeft geen afstel te komen.

Op 30 mei treed ik af als voorzitter en lid van het 4/5 Comité. Mijn opvolger mag dan zijn eigen inzichten inbrengen. Het was een mooie tijd en ik zal er met veel plezier aan terugdenken. Maar verjonging is noodzakelijk.

Hoe ga je zelf bij stilstaan bij Dodenherdenking en Bevrijdingsdag? De Barneveldse Bevrijdingsdag die vandaag op 17 april plaatsvond gaat, zoals al is gepubliceerd, ook helaas niet door.

We verzoeken iedere inwoner van Barneveld uitbundig te vlaggen op deze dag! Alle activiteiten die gepland waren op 4 en 5 mei kunnen ook niet in de geplande vorm doorgaan met publiek. We gaan wel 4 mei herdenken, zonder publiek, maar met kranslegging, de Last Post en een toespraak door de burgemeester (misschien met livestream). En misschien nog iets extra's, maar daarover zijn we nog in beraad.

De 5-meiviering kan helaas op geen enkele wijze plaatsvinden. Het zou immers een feest moeten worden met veel publiek, en dat gaat helaas niet. We verzoeken heel Barneveld wel zoveel mogelijk de vlag uit te hangen, in alle woonwijken en in het centrum. Dat zelfde geldt ook voor 4 mei, maar dan halfstok na 18.00 uur.

Worden alle festiviteiten ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding verplaatst naar volgend jaar? 4 mei hoeft en kan niet verplaatst worden. Deze herdenking vindt dit jaar op de normale wijze plaats.

Het was gepland om de 5-meiviering in dit jubileumjaar op grootse wijze te vieren op het Raadhuisplein.

Wij hopen dit feest te kunnen verplaatsen naar volgend jaar, als onze sponsors dat goed vinden. We hebben op 24 oktober nog iets heel moois in petto: Barneveld United, dat wordt wellicht een combi van alles dat niet kon doorgaan op de geplande data, 17 april en 5 mei.

Wat zijn de gevolgen van deze coronacrisis voor je omgeving? (thuissituatie/gezin/familie) Gezien de thuissituatie (ik ben fulltime mantelzorger) en onze leeftijd zijn wij risicodragers van de eerste orde. In detentie gaan in je eigen huis en tuin is niet zo'n groot probleem voor ons. Wel mis je heel erg bezoek en persoonlijk contact. Onze buren en kinderen doen de boodschappen. We redden ons wel.

Hoe ga je om met de maatregelen die door de regering zijn genomen? Voor ons is dat geen probleem. We houden ons strikt aan de voorgeschreven maatregelen.

Welke dingen kun je niet meer doen, die je eerst wel deed? De sociale contacten die mis je nog het meest. Even lekker bijpraten via de telefoon gaat toch niet zo fijn als met een glas bier aan tafel.

De kinderen en kleinkinderen even knuffelen is er niet meer bij, en dat missen wij meer dan wij hadden gedacht. Verder blijft alles stil, erg stil.

Hoe gaan de komende weken er voor jou uitzien? Ik denk dat het een herhaling wordt van de vorige weken, helaas. Wij denken al niet meer in weken, maar in maanden.

Wat is jouw advies aan de inwoners van de gemeente Barneveld in deze tijden? Houd moed, aan alles komt een einde.

Zijn er ook nog positieve dingen je meeneemt uit deze tijden van chaos en crisis? Je hebt meer tijd om je te verdiepen in de dingen van het leven. Het nut van allerlei zaken waarover je je altijd zo druk maakte, roept vraagtekens op. Alles wordt heel betrekkelijk in deze tijden.

Heb je nog filmtips, boekentips of spelletjestips? Een spannend boek is een aanrader, vooral in deze saaie tijd. Het aanbod van films op de tv is een drama en de praatprogramma's maken je ook niet vrolijker. Dan maar een spelletje rummikub doen of sjoelen, dat is veel gezelliger.

Drie belangrijkste apps op telefoon? Die van de kinderen, familie en clubs.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Een reis maken door Zuid-Afrika.

Wanneer gaat u dat doen? Helaas, gezien de thuissituatie zal het er wel nooit van meer komen. Het zij zo.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Geen enkele. Liever met een paar goede vrienden, misschien minder uitdagend, maar wel zo gezellig.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Hij is nog bijna dezelfde als vroeger, alleen wat ouder.

Lijfspreuk: Als je wat dwars zit en je kunt het veranderen, doe dat dan ook. Indien niet, accepteer dan de dingen zoals ze zijn.

Wat is uw definitie van geluk? Het is als een glimlach, het komt en gaat.

Wat is uw slechtste gewoonte? Roken.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Ik verdeel dat eigenlijk aan de meest uiteenlopende dingen, waarbij kleding en gereedschappen de hoofdrol spelen.

Welk tv-programma's wilt u niet missen? Detectives en het Journaal.

Favoriete Netflix/HBO-serie? Geen enkele.

Zou weleens een dag willen ruilen met? Met een stuurman op een binnenvaartschip.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? (land, plek/regio, activiteit)? Met een tent en de kinderen in Zeeland op Westen-Schouwen. Daaraan heb ik fantastische herinneringen.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Een vakantie in Turkije, waarbij mijn vrouw haar heup brak.

Wat was als kind uw droomberoep? Technisch Ingenieur.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? De dag, bijna 60 jaar geleden, dat ik mijn echtgenote leerde kennen in Heidelberg.

Wie is uw grote voorbeeld? Mijn zoon.

Wat is uw favoriete muziek? Stef Bos, Josh Groban en de Dutch Swing College Band.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Ik heb af en toe een kort lontje.

Bent u (bij)gelovig? Gelovig: ja.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Nergens voor aub.

Favoriet eten? Boerenkool met spek en worst, vooral op een koude winterdag.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Barneveld, wat zou u dan als eerste veranderen? Een paar stoplichten plaatsen bij de overgang van de Burgemeester Kuntzelaan, bij Het Schaap. Tegenover de ingang van het bos werkt dat prima en iedereen weet gelijk waaraan hij zich moet houden.

Wat zou u doen met een miljoen? Een beetje verdelen onder de kinderen en kleinkinderen en een beetje voor het Rode Kruis.

Wat is uw grootste ergernis? Onverschilligheid en het niet nakomen van afspraken.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Mijn sigaartjes en een paar flessen mooie wijn.