• De Nederlands-Molukse groep Massada is één van de groepen die komt optreden.

    Peter Veerman

28 acts naar Barneveld voor landelijke Molukken-benefiet

BARNEVELD Het moet een evenement worden voor iedereen die de slachtoffers van de aardbeving op de Molukken een warm hart toedraagt: het benefietfestival 'Please Help Ambon/Maluku' dat op 2 november in de Veluwehal in Barneveld gaat plaatsvinden. Niet minder dan 28 artiesten geven die dag acte de presence, verdeeld over de Theaterzaal en de Grote Zaal van de evenementenhal. Sonja Lilipaly uit Amersfoort is de drijvende kracht achter het gevarieerde festival. Zij verzamelde een team van vrijwilligers om zich heen om het mogelijk te maken.

Jannes Bijlsma

De Molukken werden donderdag 26 september getroffen door een beving van 6,8 op de schaal van Richter, gevolgd door veel zware naschokken op onder meer Ambon, Seram en de Banda-eilanden. Er vielen zeker dertig doden en ruim tweehonderd gewonden. Veel huizen raakten zwaar beschadigd. Bewoners vluchtten naar hoger gelegen gebieden, uit angst voor een tsunami. Hier leven zij in erbarmelijke omstandigheden. Persoonlijk is organisator Sonja geraakt omdat haar tantes nog op Ambon wonen. ,,Ik zie het verdriet in mijn moeders ogen; we zijn zeer bezorgd over haar zussen. Mijn oudste tante is bedlegerig en heeft geaccepteerd dat ze niet weg kan als zich weer een aardschok voordoet."

TRANSPARANT Sonja kwam op het idee voor een groot benefietevenement naar aanleiding van een oproep van Hanneke Lancee, een Nederlandse die al jaren op Ambon woont en veel bekenden heeft in de Molukse gemeenschap. ,,Zij trok zich het lot van de bewoners aan die door de aardbeving werden getroffen", vertelt de Amersfoortse. ,,Ze hielp met het aanbieden van eten en drinken, maar had niet genoeg geld om alle mensen die bij haar aanklopten te helpen. Ze plaatste daarom een oproep op Facebook. Ik las die en haar verhaal sprak mij erg aan. Ze is heel transparant in wat ze doet. Zo plaatst ze bijvoorbeeld Excel-bestandjes van haar uitgaven en dergelijke online. Ik nam contact met haar op. Het werd me duidelijk dat er snel veel geld nodig is. En hoe kan dit beter dan door middel van een landelijke benefietactie?"

ZAKKEN KROEPOEK Vanwege de centrale ligging van Barneveld en haar goede contacten met de relatief grote Molukse gemeenschap hier, keek Sonja het eerst naar deze regio voor een locatie voor een benefietconcert. ,,Binnen 24 uur had ik een locatie, in de vorm van de Veluwehal. Binnen 48 uur stond er een gouden team van mensen dat hier keihard mee aan de slag is gegaan. En binnen een week hadden we een geweldig programma voor elkaar, met 28 artiesten die hebben toegezegd belangeloos op te treden. Ook de beveiliging was snel geregeld. We draaien als een trein. Veel sponsoren zeggen hun steun toe. Die varieert van geld tot zakken kroepoek." Zo heeft de Barneveldse politiek heeft 60.000 euro toegezegd voor lokale noodhulpprojecten.

VOOR IEDEREEN Het gevarieerde programma bestaat uit veel muziek en dans, zegt Sonja. Een van de bekendste artiesten die komen optreden, is de Nederlands-Molukse band Massada. ,,Het wordt een benefietfestival voor en door Molukkers, maar ik wil benadrukken dat iedereen ervan kan genieten. Het moet een geweldige benefiet worden."