• De eerste ballonnen gaan de lucht in

  Jan van Uffelen
 • De BDU blijft een hoogvlieger.

  Jan van Uffelen
 • Ook de bezoekers zijn goed te onderscheiden.

  Jan van Uffelen
 • Er is veel energie nodig.

  Jan van Uffelen

Eens een andere kijk op de Ballonfiësta

25-08-2019, 14:56 | Lezersnieuws | gerrit jan

We kunnen in de periode rondom de Ballonfiësta veel prachtige foto’s bewonderen van dit jaarlijks terugkerende festijn.
Het leek mij afgelopen zaterdagavond eens leuk om een ander soort foto’s te maken dan we gewend zijn. Deze keer de beelden van een Flir warmtebeeldcamera.

Je ziet dan geen afbeeldingen die we als mensen in het zichtbare spectrum waarnemen (zeg maar de kleuren van de regenboog), maar je kijkt naar infraroodstraling. Hierbij gaat het niet om de kleur van een onderwerp, maar om de temperatuur.

Wanneer ik de warmtebeeldcamera onder één van mijn drones bevestig of bovenop de fotomast, kan ik o.a. zonnedaken checken op onregelmatigheden en bijvoorbeeld mensen of dieren opsporen in het donker. In de wintermaanden zijn warmtelekken van gebouwen waar te nemen. Dit zijn maar een paar toepassingen.

Met speciale software kan er (ook achteraf) gekozen worden uit allerlei kleurenpalets en van elk onderwerp, of gedeelte daarvan, de temperatuur worden afgelezen.

Superscherpe of strak omlijnde foto’s kun je niet verwachten, want elk materiaal heeft zijn uitstraling en emissiegraad, waarbij de kleuren dus enigszins uitlopen en afwijken. Moderne Flir camera’s met MSX technologie nemen tegelijkertijd het waarneembare beeld op en voegen daarvan de contouren toe aan het warmtebeeld, zodat de onderwerpen beter te onderscheiden zijn.

De foto’s zijn gemaakt vanaf het heuveltje bij de kom, waar je ook zicht hebt op de theekoepel.

Jan van Uffelen.