• Sauna Drôme

Sauna Putten failliet: ‘Echt niet leuk om na 50 jaar zo te moeten eindigen’

PUTTEN Beauty & Wellness Sauna Drôme in Putten is failliet en dat valt eigenaar Hans Lebbink (82) zwaar. Hoewel al langer in de lucht hing dat het coronavirus het bedrijf om zeep zou helpen, heeft Lebbink een dag of tien geleden zelf besloten de stekker eruit te trekken. ,,Om na vijftig jaar zo te moeten eindigen, dat is echt niet leuk”, verzucht hij.  

Rik Bronkhorst 

Maandagavond sprak de rechtbank het faillissement van de Puttense sauna uit. ,,Ik merkte dat er op een gegeven moment geen andere uitweg meer was. Er is zoveel geld verloren gegaan. Die klap kan ik gewoon niet opvangen. Daarom was een faillissement de enig mogelijke optie. Het is echt diep triest." 

BORREL Lebbink spreekt in dit geval over 'totale overmacht'. ,,Was corona er niet geweest, dan waren we ook nooit failliet gegaan. Maar dat is nu allemaal te laat." De 82-jarige ondernemer vindt het vooral voor zijn tachtig personeelsleden heel erg jammer. ,,Vorige week heb ik het hen verteld. Zondagavond hebben we nog een borrel gedronken met z'n allen. Dat was heel emotioneel en daarbij is ook zeker wel een traantje gelaten. Sommigen werkten hier al meer dan twintig jaar. We zijn één grote familie." Hij is van plan zeker contact te houden met zijn personeel. ,,Ik ga mij er zeker voor inzetten dat iedereen goed terecht komt."  

Hoe de toekomst er voor het bedrijf uit gaat zien, weet Lebbink niet. ,,Een overname door iemand anders sluit ik na corona niet uit, maar wie het dan moet gaan runnen? Dat weet ik niet." Ook schuift Lebbink zichzelf nog niet aan de kant. ,,Ik zou het wel heel fijn vinden om met mijn personeel weer verder te gaan. Maar of dat kan? Ik heb echt geen idee." 

REËEL Inmiddels heeft hij al kennis gemaakt met de curator die het faillissement moet afhandelen, meester Bavo König. ,,Hij lijkt mij een heel reëel mens. Dat komt goed uit, want ik ben ook een reëel mens. We passen in die zin wel bij elkaar. Ook heb ik niet het idee dat hij een curator is die mij helemaal onderuit wil halen. Dat is fijn."  

De sluiting van Sauna Drôme gaan ook andere ondernemers in de regio merken, zegt Lebbink. ,,We zijn een grote toeristentrekker. Er zijn heel veel hotels en restaurants die profiteren van de gasten die hier komen. Veel mensen blijven namelijk een paar nachten slapen om vaker naar de sauna te kunnen." 

Hij wil nog wel aangeven dat het college van burgemeester en wethouders hem niet altijd even behulpzaam is geweest en hem waarschijnlijk wel kan missen als kiespijn. ,,Ik denk dat zij wel blij zijn met deze definitieve sluiting. De gemeente hield verdere ontplooiing van onze sauna steeds tegen. Zij zegt altijd wel voor toeristen en bedrijven te zijn, maar dat heb ik nog nooit gemerkt. Ik ben benieuwd wat hun reactie op dit nieuws is."