• mobagat

    Jan Pit/BDU

Herstelplan voor karperstand Mobagat

BARNEVELD Hengelsportvereniging Barneveld start met een herstelplan voor de karperstand in de Grote Veenderplas, ook wel bekend als het Mobagat, bij Barneveld. Eind dit jaar moet het aantal karpers weer op het oude niveau zijn teruggebracht.

Door Wouter van Dijk

Dat meldt Gert van de Kraats namens de vereniging desgevraagd. Volgende week neemt de vereniging tijdens een ledenvergadering officieel een besluit, maar het doel is helder: zo snel mogelijk weer voldoende karpers in deze plas aan de Scherpenzeelseweg. ,,Het plan is nu om in de herfst een groep van 120 nieuwe karpers uit te zetten in het water. Met de 33 jonge karpers die we eind januari al uitgezet hebben, komt het aantal vissen daarmee snel terug op het gewenste niveau." Van de nieuwe vissen die in januari zijn uitgezet, is er één dood. ,,Maar dat is niet zorgwekkend, voorjaarssterfte is gebruikelijk."

VIRUS De maatregelen komen na een massale vissterfte in het Mobagat vorig jaar. Ruim 120 dode karpers werden uit het water gehaald, nadat ze waren getroffen door een karperspecifiek virus. Ongeveer 35 karpers overleefden het virus. ,,Inmiddels is duidelijk dat deze ziekte binnengekomen is door het uitzetten van elf karpers die blijkbaar het virus met zich meedroegen", zegt Van de Kraats. ,,Met de leverancier van die karpers doen we geen zaken meer. Daarnaast houden we nu heel scherp in de gaten waar de karpers die nu uitgezet worden, precies vandaan komen. We kennen elke vis die er nu rondzwemt, alles wat gevangen wordt, wordt gemeld."

Met de nieuwe uitzettingen is het aantal vissen straks weer op peil, maar daarmee de visstand nog niet. ,,Het zijn vooral jonge vissen die we nu plaatsen, dus het zal een paar jaar duren voordat we qua visgrootte weer op niveau zitten." Volwassen karpers kunnen makkelijk 25 kilo per stuk wegen. Het herstelplan wordt in samenspraak met Waterschap Vallei en Veluwe in de gaten gehouden.

IJSVOGEL Het Mobagat staat landelijk bekend als één van de betere karpervislocaties, ook vooral voor nachtsportvissers. Naast karpers leven onder meer brasems, snoeken, baarzen en voorns in de plas. Los van de visstand zorgt de hengelsportvereniging ook voor een schone en veilige omgeving rondom het water. ,,Zo hebben we een grote schoonmaakdag gehouden en nestkastjes opgehangen. We hebben geconstateerd dat de redelijk zeldzame ijsvogel weer terug is van weggeweest."