• Hans-Lukas Zuurman
  • Hans-Lukas Zuurman
  • Hans-Lukas Zuurman
  • Hans-Lukas Zuurman

Johannes Fontanus College legt roken aan banden

BARNEVELD Leerlingen van het Johannes Fontanus College (JFC) in Barneveld kunnen vanaf volgend schooljaar niet meer zomaar een sigaret opsteken op het schoolplein. Voor de eerste- en tweedeklassers geldt dan een rookverbod, oudere scholieren moeten een rookpas hebben.

Wouter van Dijk

Op deze manier wil de school roken op het schoolplein verder ontmoedigen en vooral voorkomen dat brugklassers ermee in aanraking komen. Dat meldt directeur René Minderhoud. ,,Tot nu toe hadden we een liberaal beleid", zegt hij. ,,We merken echter dat er brugklassers zijn die door oudere scholieren worden aangestoken en zelf ook gaan roken. Dat willen we tegengaan."

GOEDKEURING OUDERS Vanaf de derde klas kunnen leerlingen een rookpas aanvragen, mits hun ouders goedkeuring geven. De rookplek verhuist naar een locatie verder uit beeld. Een volledig rookvrij schoolterrein is volgens Minderhoud echter geen optie. ,,Dan verschuif je het probleem naar de wijk."

Ook op de andere twee Barneveldse middelbare scholen geldt een anti-rookbeleid. De Meerwaarde kent ook de rookpas, op het Van Lodenstein College is roken op en rond het schoolgebouw verboden. Deze week meldde het Longfonds dat inmiddels de helft van alle middelbare scholen een rookvrij schoolterrein kent.

> Meer hierover in de Barneveldse Krant van zaterdag 14 februari 2015