• Willem Grift, Antoinette Verhallen en Monique de Jonge zijn betrokken bij de kunstveiling voor het goede doel.

    Henk van IJken

Kunstenaars in actie voor Kinderhospice Barneveld

BARNEVELD ,,Het is onvoorstelbaar, we hebben onderschat hoeveel kunstenaars belangeloos werk zouden doneren voor het kinderhospice in Barneveld'', zegt Antoinette Verhallen die samen met Willem Grift en Monique de Jonge dinsdag vanaf 19.00 een kunstveiling houdt in de winkel van De Jonge Woont aan de Nieuwstraat in Barneveld.

Henk van IJken

De kunstenaars, die een oproep hadden gedaan op Facebook, kregen binnen enkele dagen zestig aanmeldingen. Na eenendertig aanmeldingen zijn we gestopt, om de veiling nog in goede banen te kunnen leiden. ,,We hebben vaak nee moeten verkopen'', zegt Grift. Verhallen: ,,Super dat kunstenaars dit doen. Dit toont wel aan dat mensen nog wat voor elkaar over hebben.''

RACEAUTO De kunstwerken bestaan voor 95 procent uit schilderen, te veel om allemaal op te noemen. Er komt een sculptuur van Astrid in 't Veld uit Frankrijk. Maar ook uit Barneveld doneerden kunstenaars spontaan hun werk. Kees Weimer, Anja Romviel en Ivo van Maanen bijvoorbeeld, terwijl Simone Giele van het Barneveldse Ward's Art een schilderij van haar overleden oom doneerde. Hij schilderde een raceauto die je als het ware op je af ziet scheuren.

Julia Thijsen schonk twee schilderijen van stichting De Klup voor verstandelijk gehandicapten in Barneveld. Het grootste doek van 1,20 bij 1,20 meter, geschilderd door Eveline Kooloos uit Achterveld, heeft als titel Nederland. Tegen een rood-oranje-gele achtergrond met opzij een wimpel steken tulpen en en molen af, waarvan de wieken met de nationale driekleur zijn beschilderd. Monique de Jonge schonk een bank uit haar winkel.

MOEDER EN KIND Verhallen laat nog een schilderij zien dat veel indruk op haar maakte, van Jan Joost Maasland met als titel Moeder en kind. Het is uitgevoerd in zwart-wit, op een felgekleurde teddybeer na die een kind vasthoudt. Het kind loopt met zijn of haar moeder in een tunnel naar buiten, het licht in. ,,De kunstenaar heeft met dit schilderij het verdriet van een moeder en een kind willen verbeelden, terwijl het leven buiten doorgaat'', zegt Grift.

Alle veilingitems zijn op Facebook te zien (zoeken op: kunstveiling voor het kinderhospice) en in de winkel van De Jonge Woont. De kunstenaars verwachten veel belangstelling, ook voor het schilderij Het Schaffelaarse Bos van Manuel Boonzaaijer uit Barneveld. Hij maakte een realistische impressie van het groen en het water voor de Koewei.

WERELD STAAT STIL Aan de veiling, met veilingmeester Marti Jansen, werken tien vrijwilligers mee. Ondernemers uit de gemeente Barneveld verzorgen belangeloos de catering. De kunstenaars kwamen op het idee voor de veiling, nadat ze een bezoek hadden gebracht aan het kinderhospice in Barneveld. Grift: ,,Het is onvoorstelbaar hoeveel leed er voor ouders kan zijn. Dat is echt triest. Je komt er in een andere wereld terecht, de wereld staat er stil. Tegelijkertijd ervaar je er een combinatie van liefde en verdriet''. ,,Vrijwilligers zetten zich vierentwintig uur per dag in'', vult Verhallen aan. ,,Het hospice gaat uitbreiden met een dagopvang, waar chronisch zieke kinderen in de ochtend of middag terecht kunnen. Daaraan hopen we met deze veiling een steentje bij te dragen.'’ De dagopvang is een aanvulling op het hospice voor ernstig zieke kinderen.

De organiserende kunstenaars - Verhallen, Grift en De Jonge - hadden eerst het idee om een bekende Nederlander uit te nodigen, om de veiling voor het goede doel extra in de schijnwerpers te zetten. ,,Maar we hebben een mooier alternatief gevonden'', zegt Verhallen. Over wie het gaat, blijft tot aan de veiling een verrassing.

,,We hopen op een grote opkomst'', zegt Grift. ,,Ook omdat we weten dat veel mensen het hospice een warm hart toedragen. Naast particulieren hopen de kunstenaars ook om interesse van bedrijven uit de omgeving. ,,Het zou mooi zijn als lokale bedrijven achter dit lokale doel gaan staan.''

Bezoekers van de veiling moeten ter plekke afrekenen, contant of met een pinapparaat. Er is ook een enorme groene geglazuurde kikker, waarin ze een donatie kunnen achterlaten, de 'prinsenkikker', die bij de kassa staat. Of door een bedrag over te maken op het rekeningnummer dat op Facebook wordt genoemd, onder vermelding van 'veiling'. ,,Dat moet je zeker ook noemen'', zegt De Jonge, nadat ze een klant in haar winkel te woord heeft gestaan.