• Erik Roest

Berenjacht populair in Barneveld, maar politie is niet enthousiast

BARNEVELD Wat te doen als kind, als de muren thuis meer en meer op je af komen, nu je vanwege de corona-maatregelen hele dagen thuis moet blijven? Dan pak je je pen en afstreepboekje en ga je op pad door de wijk voor de berenjacht: spot zoveel mogelijk beren achter de ruiten in de buurt. De uit Engeland en Australië overgewaaide rage is inmiddels ook in Barneveld populair. De Barneveldse politie ontmoedigt de jacht echter: die zou haaks staan op de RIVM-richtlijnen.

Jannes Bijlsma

Op de Facebookpagina Berenjacht Gemeente Barneveld kunnen inwoners die een knuffelbeer achter hun ruit hebben neergezet, hun adres registreren. De jagers kunnen hun 'jachtresultaat' op de pagina plaatsen. Inmiddels zijn er ruim 700 Barneveldse adressen vastgelegd. 

Barneveldse Samantha Bos zette de Facebookpagina op. Zij ziet dat het enthousiasme onder Barnevelders en inwoners uit omliggende dorpen groot is. ,,Aanvankelijk had ik de pagina aangemaakt voor mensen uit het dorp Barneveld. Maar ik kreeg zoveel leuke reacties, ook uit Kootwijkerbroek, Garderen en andere dorpen dat ik er een pagina voor de hele gemeente voor heb gemaakt. Er zijn niet zoveel mensen uit Voorthuizen bij, maar die hebben ook een eigen pagina. Dat is natuurlijk prima. Het is gewoon leuk."

FRISSE NEUS De zonnige dagen van de afgelopen week boden veel Barneveldse gezinnen de mogelijkheid om op een speelse manier even een frisse neus te halen. ,,Je kunt het thuis in deze dagen al gauw zat worden. Op een bepaald moment heb je de puzzels en spelletjes allemaal wel even gezien. En dan moet je toch wat anders. Sommige mensen hebben geen auto en gaan lopend of op de fiets boodschappen doen, met hun kind. Dan gaan ze via de site een route uitstippelen. Als je bijvoorbeeld geen tuin hebt, is dit een mooie vorm van tijdverdrijf."

Niet alleen voor de jagers is het leuk, ook voor ouderen die hele dagen thuis zitten biedt het afleiding, zegt Bos. ,,In plaats van hele lege straten komen er af en toe gezinnen langs, die naar je zwaaien als je een beer hebt neergezet. En ik heb ook gehoord dat sommige volwassenen het stiekem ook wel een heel leuke bezigheid vinden."

HAAKS OP MAATREGELEN De politie in Barneveld blijkt er echter minder blij mee te zijn. Waar andere korpsen in Nederland de berenjacht actief stimuleren - achter de ramen van sommige politiebureaus zijn zelfs beren geplaatst - ontmoedigt de Barneveldse politie de jacht. Die zou namelijk niet overeenkomen met de RIVM-richtlijnen. ,,Ik snap het enthousiasme voor de berenjacht", zegt wijkagent Roy Poortman. ,,Je roept elkaar eigenlijk op om de straat op te gaan. Maar dat staat haaks op de maatregelen van de regering. Die geeft aan: blijf zoveel mogelijk binnen en ga alleen naar buiten als het echt niet anders kan."

Afgelopen zaterdag zocht de wijkagent in Scherpenzeel nog naar een driejarig meisje, met zeven eenheden en een helikopter. Uiteindelijk was ze twee uur vermist. ,,Ze bleek op berenjacht geweest met vriendjes. Normaal ging ze nooit bij huis weg. Je kunt je voorstellen hoe die ouders erbij zaten. Gelukkig is ze gevonden." Dat andere korpsen de berenjacht juist stimuleren, begrijpt Poortman niet. ,,Wat zij doen, daar ga ik niet over. Persoonlijk vind ik het totaal niet handig. We krijgen best veel meldingen van samenscholing. We moeten ouders wegsturen omdat de mensen te dicht bij elkaar hangen. En dan ga je als politie zelf beertjes neerzetten? Ik vind het dom, en met mij vele collega's."

NIETS AAN DE HAND Bos is het niet eens met het standpunt van de Barneveldse politie. In haar ogen kunnen gezinnen veilig op berenjacht. ,,Je mag als gezin gewoon naar buiten om een frisse neus te halen. Natuurlijk moet je binnen blijven als je verkouden bent of klachten hebt. Maar mensen mogen, gelukkig, ook nog naar het centrum om de middenstand te steunen. Als iedereen gewoon die anderhalve meter afstand aanhoudt en de groep niet groter is dan drie mensen, dan is er niets aan de hand. En volgens mij houdt iedereen zich er goed aan."

Je las zojuist een premium artikel. Nog geen abonnee? Voor 15 euro lees je de komende 10 weken alles.