• Aber Media
  • Aber Media
  • Aber Media
  • Wouter van Dijk
  • AberMedia

Onrust door dreiging acties dierenactivisten in regio Barneveld

BARNEVELD/VOORTHUIZEN Enkele honderden jonge boeren en sympathisanten maakten woensdagavond vanaf ongeveer 19.00 uur in het buitengebied van Barneveld jacht op vermeende dierenactivisten, die van plan zouden zijn bij veestallen in te breken. De politie rukte met tien eenheden uit. Dierenactivisten zijn uiteindelijk niet gepakt.

Wouter van Dijk

Activisten zouden via sociale media gedreigd hebben veebedrijven in de regio te bezetten. De activisten zouden rondrijden in meerdere busjes, waarvan enkele met Duits kenteken.Via appgroepen mobiliseerden de boeren, vooral afkomstig uit de regio - maar ook daarbuiten - zich, zodra een adres van veebedrijf bekend werd waar de dierenactivisten naartoe zouden willen. Zo ontstonden er grote toelopen bij bedrijven aan onder meer de Appelseweg, Schoenlapperweg en Lankerenseweg bij Voorthuizen, en verzamelden veel mensen zich meerdere keren ter hoogte van het McDonald's restaurant bij Barneveld. Ook op andere plekken zouden er samenscholingen zijn, onder meer in Meulunteren en Achterveld, maar ook in de omgeving van het Pluimveemuseum.

De politie rukte met tien wagens uit om op verschillende plekken de rust te bewaken en te voorkomen dat activisten en boze boeren met elkaar in aanraking zouden komen. Zo werd de Lankerenseweg zowel vanaf de Rijksweg als vanaf de T-splitsing bij de Schoenlapperweg afgesloten. Even later werd bóven dit gebied de politiehelikopter ingezet. Onder politiebegeleiding mochten een paar boeren bij de bedrijven een kijkje nemen. Dierenactivisten werden er volgens hen niet waargenomen. Rond 23.00 uur keerde de rust terug.