'Provincie kan niets doen aan slibstort Mobagat'

BARNEVELD/ARNHEM (APA) - Het is voor de provincie Gelderland vooralsnog een onmogelijke zaak om de stort van verontreinigde grond in het Mobagat te zuiden van Barneveld te stoppen. Gelderland heeft op dit moment geen bevoegdheid aan de praktijken een einde te maken, stelde gedeputeerde Annelies van der Kolk gisteren tijdens een statenvergadering.

De provinciebestuurster reageerde op vragen van de Groep van Bergen/Solidara.

Fractievoorzitter Toine van Bergen is ernstig bezorgd over de vervuiling van 'kraakheldere zandwinplassen', waardoor mogelijk ook het grondwater in een groot gebied wordt aangetast.

Van der Kolk stelde echter dat de verantwoordelijkheid voor het Mobagat, op Edes grondgebied, niet ligt bij de provincie, maar bij het waterschap. Wel zei Van der Kolk dat gedeputeerde staten de de kwestie 'zeer serieus nemen'.

Of er nog speelruimte ligt om iets aan de stort te doen, hangt af van de brief die minister Cramer van VROM volgende week aan de Tweede Kamer stuurt. Daaruit moet blijken hoe de minister de problematiek in de toekomst gaat aanpakken. ,,De minister is nu aan zet met wet- en regelgeving. Alle overheden in Gelderland wachten de brief af'', aldus Van der Kolk. De vuilstort in het Mobagat veroorzaakt bij de omwonenden grote onrust. Zij zijn woedend dat de Grondbank de komende jaren 400.000 kuub verontreinigde grond in het Mobagat mag storten.