• Heteluchtballon PH-VOY, een exacte replica van de ballon waarmee Gerhard Hoogeslag in 1992 de Atlantische Oceaan overstak.

    Ben Bläss
  • 'Launchmasters' Martijn en Sib met 'flight director' Monique Hoogeslag tijdens de Ballonfiësta Barneveld in 2017.

    Familie Hoogeslag
  • Martijn Hoogeslag met zijn oma en opa tijdens een ballonvlucht boven de Nijmeegse Vierdaagse in juli 2019.

    Monique Hoogeslag

Jongste piloot Nederland vaart in Barneveld met bijzondere ballon

BARNEVELD Martijn Hoogeslag (18), de jongste ballonpiloot van Nederland, vaart tijdens de Ballonfiësta Barneveld met een bijzondere heteluchtballon, de PH-VOY. Dit is een exacte replica van de zogenoemde Rozière-ballon waarmee zijn vader Gerhard Hoogeslag, samen met Evert Louwman, in 1992 de Atlantische Oceaan overstak. Ze legden destijds in 121.33 uur een afstand van 4.593 kilometer af. Dit is tot op de dag van vandaag het nationale afstand- en duurrecord ballonvaren.

De moeder van Martijn, Monique Hoogeslag, is bekend als 'flight director' van het vierdaagse Barneveldse ballonevenement, dat woensdagavond van start gaat op de Koewei. 

Martijn Hoogeslag behaalde zijn ballonbrevet op 16-jarige leeftijd en heeft nu ook zijn commerciële brevet. Hij heeft inmiddels gevaren in Portugal, Roemenië en Frankrijk. Twee jaar geleden was Martijn 'launchmaster' tijdens de Ballonfiësta Barneveld en vorig jaar voer hij met een ballon met daaronder een bankje.

LOODZWAAR Vader Gerhard schreef in 1992 samen met Evert Louwman in voor een wedstrijd met oversteek van de Atlantische Oceaan vanaf Bangor in de Amerikaanse staat Maine. Aan de race deden vijf identieke heliumballonnen mee, gesponsord door Chrysler. De twee meter lange gondels, vervaardigd van kevlar en carbonfiber, wogen nog geen vijftig kilo. 

Na een tocht van vijf dagen - Hoogeslag en Louwman lagen op de tweede plaats - moest het tweetal na een afstand van 4.593 kilometer in het Kanaal in de buurt van Lands End landen. De ballon was door enorme regenbuien loodzwaar geworden. Het was in de beleving van de twee piloten veiliger om op water dan op land te landen. Een helikopter pikte het duo op. Met een vliegtuig vlogen ze daarna naar het commandocentrum van de wedstrijd op vliegveld Zestienhoven.