• Tino Jansen: ,,De activiteiten zijn laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.''

    Tino Jansen

'Zelf ben ik ook nog een beetje een kwajongen'

BARNEVELD ,,De activiteiten brengen jong en oud samen en creëren ontmoeting, samenhang en plezier'', vertelt Voorthuizenaar Tino Jansen (46) over de evenementen die Be Active tijdens de voorjaarsvakantie houdt. Zo is er apenkooien voor volwassenen, cupcakes versieren en een spellenochtend.

Burgerlijke staat: Ongehuwd

Beroep: Jongerenwerker bij Be Active Gemeente Barneveld

Vrijwilligerswerk: Vrijwilliger bij Voorthuizen Loopt, een loopevenement dat jaarlijks plaatsvindt op de tweede zaterdag in juli. Ik verricht hier hand-en-spandiensten en ben de hele dag aanwezig. Ik ben ook vrijwilliger op afroep bij VVOP Voorthuizen, waar ik bar- en kantinediensten draai.

Hobby’s Ik ga graag een dagje naar de sauna, een drankje doen op een terras, winkelen/shoppen, wandelen, weekendjes weg of op vakantie. Ook sport ik graag. Fitness, zaalvoetbal op de donderdagmiddag met collega’s, veldvoetbal in een 35+ team op de donderdagavond en hatha yoga voor mobiliteit/lenigheid, ademhaling en balans in het leven te brengen.

Welke activiteiten organiseren jullie in de voorjaarsvakantie? We organiseren deze vakantie activiteiten voor jong en oud op het gebied van sport en cultuur. Een spellenochtend, fifa20-toernooi, cupcakes versieren, zwemfestijn, zaalvoetbal, een theateractiviteit, bios en knaks, apenkooien voor volwassenen. Er is voor ieder wat wils. Wil je meer weten: www.barneveld.nl/beactive of kijk eens op onze Facebook-pagina, Be Active Gemeente Barneveld

Wat is uw rol bij deze activiteiten? Ik heb een coördinerende en uitvoerende rol bij de activiteiten. Ik draai de activiteiten vaak zelf, maar we maken ook geregeld gebruik van stagiaires die dan een opdracht krijgen om een bepaalde activiteit uit te voeren.

Waarom is het volgens jullie zo belangrijke om activiteiten in de voorjaarsvakantie aan te bieden? De sport- en culturele activiteiten brengen jong en oud samen en creëren ontmoeting, samenhang en plezier. Ik ben er zelf dan ook trots op om dit vanuit de gemeente Barneveld te mogen doen, samen met zoveel verschillende mensen en organisaties.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Ik wil graag een tatoeage laten zetten. Ik wil dit al jaren, maar heb de stap nog nooit gezet. Het staat er immers voor altijd op. Nu mijn ouders zijn overleden, wil ik graag een tatoeage met een betekenis laten zetten, als herinnering aan hen. Wie weet komt het er nog van.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Het drukste jongetje van de klas. Met zijn praatjes en zijn humor heeft op latere leeftijd toch maar mooi zijn hbo gehaald en een carrièreswitch durven maken. Het werk met jongeren en mensen in het algemeen is op mijn lijf geschreven. Het past perfect bij me, omdat ik richting de jongeren zelf ook nog een klein beetje de ´kwajongen´ ben. Ze kunnen zich hiermee identificeren. Ik luister oprecht naar ze en geef ze advies als ze dat nodig hebben. Ik ben duidelijk, met veel humor, oprecht en ´echt´, want anders prikken ze hier zo doorheen.

Lijfspreuk: 'Leer eerst om van jezelf te houden, pas dan ben je in staat om een ander echt lief te hebben.'

Wat is uw definitie van geluk? Tevreden zijn met wat het leven je geeft, het leven is niet altijd leuk en soms keihard. Geniet daarom zoveel mogelijk van alles wat het leven je biedt en probeer zoveel mogelijk positief in het leven te staan en de mooie dingen te zien. Soms moet je je geluk zelf zien te vinden door de keuzes die je maakt.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Nachtdieren van Ryanne van Dorst. Een luchtig programma over de perikelen en het wel en wee van mensen die wakker zijn in de nacht.

Zou weleens een dag willen ruilen met? Met Geertjan Jansen, journalist bij de Barneveldse Krant. Hij zegt altijd gekscherend dat ik als ambtenaar niet zo druk ben, dus ik wil weleens ervaren of hij zelf ook echt zo druk is als hij beweert.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Ik heb de mooiste drie vakanties gehad met mijn moeder in Oostenrijk. Mijn moeder kreeg in 2014 de diagnose ALS. Vanaf dat jaar zijn we ieder jaar een week samen op zomervakantie geweest in Fügen in het Zillertal. Het is één van de beste keuzes geweest die ik ooit heb gemaakt. Mijn moeder en ik kwamen al jaren in het Zillertal. Nu konden we dit nog samen doen. Prachtige momenten beleefd en herinneringen gemaakt met zijn tweeën.

Wat was als kind uw droomberoep? Ik had niet echt een droomberoep vroeger. Ik wilde graag groot en sterk worden. Sterk is gelukt, groot niet.

Wie is uw grote voorbeeld? Mijn vader en moeder zijn mijn grote voorbeelden. Ze stonden allebei op een fijne, tevreden manier in het leven. Tevreden met wat het leven hun gaf en te bieden had. Vooral de wijze waarop ze samen in het huwelijk stonden. Helaas maakte een ernstige ziekte van mijn vader hieraan een abrupt einde. Mijn vader is in 1999 overleden aan nierkanker en mijn moeder in 2017 aan de spierziekte ALS. Ik ben van beiden lange tijd mantelzorger geweest. Het was zwaar en intensief, maar heel waardevol. Het klinkt misschien raar, maar ik had dit niet willen missen. Ze hebben allebei de ziekte dapper gedragen. De wijze waarop ze hiermee omgingen, is voor mij een groot voorbeeld. Het zijn prachtige leermomenten om mee te nemen in mijn eigen leven.

Bent u (bij)gelovig? Ik ben gelovig opgevoed en heb christelijk onderwijs genoten, maar ik ben niet gelovig. Ik zie wel om me heen dat geloof mooi kan zijn en prachtige dingen met zich meebrengt. Ik heb respect voor alle vormen van geloof, maar ik ben ook van mening dat het geloof mensen ook verder van elkaar kan brengen, in woord en daad. Dat kan niet de bedoeling zijn van het geloof. Houd het geloof bij jezelf en probeer het in ieder geval een ander niet op te leggen. Als de tijd er is komt het vanzelf. Ik heb veel dingen meegemaakt waardoor ik er anders tegenaan ben gaan kijken. Ik ben er zelf 'nog' niet klaar voor.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Wanneer iemand die mij dierbaar is hulp nodig heeft.

Wat is uw grootste ergernis? De samenleving is aan het veranderen en verharden. Geweld, racisme, respectloos gedrag, criminaliteit, alles lijkt maar heel gewoon te worden. Ik hoop dat dit nog eens gaat veranderen en dat mensen elkaar weer meer gaan respecteren en waarderen.