• ...

Vier op de tien tuinen in Barneveld bestaan uit tegels

BARNEVELD Vier op de tien tuinen in de gemeente Barneveld liggen vol met tegels, blijkt uit cijfers van Cobra Groeninzicht. Om overlast bij zware regenbuien te voorkomen, is het goed om dat aantal terug te dringen.

Wouter van Dijk

Dat laatste stelt Joop Spijker van Wageningen Environmental Research. ,,Als een tuin heel veel steen bevat, kan regenwater niet in de bodem zakken. Dat terwijl door het veranderde klimaat juist meer piekbuien voor zullen komen.'' Uit de cijfers blijkt dat Barneveld (40,7 procent) samen met de gemeenten Nijkerk (41,9 procent) en Veenendaal (52,6 procent) in de regio Foodvalley relatief de meeste tegeltuinen kent. 

Volgens Spijker is het een gewenste ontwikkeling als huiseigenaren de tegels zo veel mogelijk uit hun tuinen halen. ,,Door de betegeling blijven grote plassen water in lager gelegen gebieden liggen. Water dat wel zijn weg vindt naar putten, zorgt voor een overbelasting van het riool.'' Ook voor de natuurwaarde in de bodem en voor het tegengaan van warmte tijdens hitteperioden, is een tuin zonder tegels volgens ecologen beter.

Tegeltuinen in Barneveld zijn de gemeente al langere tijd een doorn in het oog. Begin 2016 kondigde wethouder Hans van Daalen een campagne aan om verstening van tuinen van particulieren tegen te gaan. Dit in samenwerking met hoveniers, projectontwikkelaars, bouwmarkten en tuincentra. Daarnaast is afgelopen juni een plan vastgesteld om voor elkaar te krijgen dat bij meer woningen in Barneveld regenwater beter wordt opgevangen voor huishoudelijk gebruik, waarmee het water wordt afgekoppeld van het riool. Het gaat dan om goede voorzieningen bij nieuwbouwwoningen, maar ook om opslagmogelijkheden bij bestaande bouw. Opgevangen regenwater kan goed gebruikt worden voor het besproeien van de tuin, maar bijvoorbeeld ook om het toilet mee door te spoelen.

Er zijn meerdere gemeenten in het land waar het aandeel betegelde tuinen hoger ligt dan in Barneveld. Almere (66,2 procent) spant de kroon, maar ook gemeenten als Dronten (64,1 procent) en Emmen (63,3 procent) scoren hoog, volgens de cijfers van Cobra Groeninzicht. Dat inwoners de laatste jaren sneller kiezen voor een tegeltuin, is volgens kenners vaak een 'esthetische' kwestie. Veel mensen vinden een tegeltuin als verlengde van hun huiskamer mooi en makkelijk te onderhouden.