• Historische afbeelding van barakkenkamp De Biezen in Barneveld.

Nieuw Moluks monument

BARNEVELD Volgend jaar is het precies 65 jaar geleden dat de eerste generatie Molukkers in Barneveld kwam wonen, veelal oud-KNIL beroepsmilitairen met hun gezinnen. Om bij dit moment stil te staan leeft onder de Molukse gemeenschap de wens in 2016 een speciaal monument te onthullen in Barneveld.

Door Wouter van Dijk

BARAKKENKAMP Om wat voor monument het zou moeten gaan is nog niet duidelijk. Wat betreft een eventuele locatie wordt gedacht aan ofwel een standbeeld op een centrale plek in het centrum van Barneveld, óf een herinneringsmonument bij voormalig barakkenkamp De Biezen aan de Barneveldsestraat, de eerste opvanglocatie voor de Molukkers. Het beeld of monument moet niet alleen een eerbetoon vormen aan de eerste generatie, maar moet ook de Molukse geschiedenis in Barneveld voor de jongere generaties tastbaar maken. Inmiddels wonen er in Barneveld ruim 1100 mensen van Molukse afkomst, de vierde en zelfs vijfde generatie is daarin vertegenwoordigd.

WERKGROEP Een Molukse werkgroep, bestaande uit met name kinderen van de Molukkers die in 1951 aankwamen, is inmiddels actief met als doel het monument op te richten. Er is een tijdelijke stichting in het leven geroepen.

Daarnaast heeft de werkgroep burgemeester Asje van Dijk en wethouder Eppie Fokkema gevraagd zitting te nemen in een comité van aanbeveling. Het college van burgemeester en wethouders heeft vast 2.000 euro toegezegd voor de opstartfase. Voor verdere financiering moeten nog fondsen worden aangeschreven en subsidies gezocht worden. Op een later moment wordt besloten of de gemeentelijke bijdrage eventueel opgehoogd wordt.

Volgens het college van b. en w. is het goed mee te denken aan dit initiatief. ,,Het gaat om een belangrijk deel van de Barneveldse bevolking dat hier straks al 65 jaar woont." Voorwaarde voor de gemeentelijke steun is wel dat er binnen de Molukse gemeenschap voldoende draagvlak is voor het monument.

TIJDELIJKE OPVANG De Molukkers werden in 1951 in Barneveld op twee locaties opgevangen, bij De Biezen en bij kasteel De Schaffelaar, aanvankelijk voor tijdelijke opvang.

Op beide plekken ging het in eerste instantie om ruim zeventig gezinnen. In het begin van de jaren zeventig, toen duidelijk werd dat de opvang niet meer tijdelijk te noemen was, verhuisden de gezinnen naar woningen in met name de wijk De Lors.