• Ben Bläss

Aanpak Emmaüskerk Barneveld in twee fasen

BARNEVELD De aanpak van de Emmaüskerk aan de Groen van Prinstererlaan in Barneveld wordt in twee fasen geknipt. De komende maanden wordt de bestaande Bethelkerk gerenoveerd, zodat de kerk vanaf september gebruikt kan worden. Nieuwbouw is dan nog niet af.

Wouter van Dijk

Dat zegt voorzitter Eppie Fokkema van de Protestantse Gemeente Barneveld. Vorige week werd bekend dat de nieuwe kerk, die ontstaat door samengaan van de Bethelkerk en de Immanuëlkerk in Barneveld, de Emmaüskerk gaat heten. Aanvankelijk was het plan dat de nieuwe kerk na renovatie en nieuwbouw vanaf september komend jaar in gebruik genomen kon worden.

Fokkema: ,,Voor het nieuwbouwgedeelte gaan we die datum niet redden.'' Onlangs meldde de Protestantse Gemeente het nieuwbouwplan te versoberen wegens gestegen bouwkosten. ,,Voor dat nieuwe plan wachten we nog op een akkoord vanuit de gemeente Barneveld. Zodra dat er is, kunnen we - waarschijnlijk begin volgend jaar - van start gaan.''

Om toch vanaf september in de nieuwe Emmaüskerk te kunnen kerken, wordt het werk nu in tweeën geknipt, met de bedoeling dat de huidige kerkzaal op tijd gerenoveerd is. Dat is ook nodig, omdat de Immanuëlkerk, momenteel de uitvalsbasis, vanaf dat moment overgaat naar de Marokkaanse Vereniging. Fokkema: ,,We koersen daarom nu aan op september, maar omdat de nieuwbouw dan nog niet gereed is, zullen we in de overgangsfase tijdelijk moeten schipperen met de ruimte. Mogelijk gaan we werken met verschillende diensttijden, we gaan daar nog over nadenken.''

De tweede fase, de nieuwbouw, kan wel tegelijkertijd starten, maar zal volgens Fokkema toch gauw een jaar in beslag nemen. Eind oktober meldde deze krant dat het aanvankelijke bouwplan niet haalbaar blijkt, door hoog opgelopen bouwkosten. ,,In het nieuwe plan kijken we vooral naar goedkopere bouwmaterialen en zal het nieuwbouwdeel minder vierkante meters tellen.'' Voor het aanvankelijke plan gaf de gemeente Barneveld in februari groen licht. In dat plan ging het om onder meer een nieuwe gevel, een stilteruimte en een grote ontmoetingsruimte.