• Zeumeren op archieffoto.

    Jordy van Huigenbos

'Gemeentelijk wanbeleid oorzaak van chaos op Zeumeren' (opinie)

Het is heel triest dat een (kleine) groep bezoekers van Zeumeren zich afgelopen donderdag zo heeft misdragen. Hun gedrag is niet goed te praten en op zich is het logisch dat de gemeente een dag later heeft ingegrepen. Maar in dit trieste geval is er duidelijk sprake van wanbeleid bij de gemeente Barneveld of wellicht van helemaal geen beleid.  

Al dagen voor Hemelvaartsdag was het duidelijk dat met de prachtige weersvoorspelling er een enorme toeloop zou zijn op Zeumeren. Veel mensen keken uit naar een lekker dagje in de zon en in onze omgeving is de recreatieplas Zeumeren een aantrekkelijke plek daarvoor. Volstrekt logisch dat er een toeloop van enkele duizenden mensen zou zijn. Op die drukte moet je als gemeente voorbereid zijn. Zeker nu, met de huidige coronasituatie. Volgens mij werd de gemeente volledig verrast en dat vind ik een grote blunder van ons gemeentebestuur.

Hoe simpel zou het zijn geweest om bijvoorbeeld auto’s beperkt, of geheel niet, toe te laten en dat vooraf duidelijk kenbaar te maken. Ook een sluitingstijd voor Zeumeren van bijvoorbeeld 18.00 uur zou enorm hebben geholpen (in de avond was door drankgebruik de grootste onrust)  Zo zijn er nog wel een paar zaken die eenvoudig zijn op te tuigen en die door de bezoekers best zouden worden geaccepteerd.  Het feit dat door de boa’s niet meer dan vier processen verbaal zijn opgemaakt zegt veel over de aanpak.  De boa’s waren amper zichtbaar en deze hardwerkende mannen en vrouwen moeten uiteraard steun krijgen van voldoende collega’s . Als mensen zich misdragen tegen boa’s moet er direct politieversterking komen. Dit moet allemaal in een simpel draaiboek worden voorbereid. Nu is de verdrietige conclusie dat er blijkbaar helemaal niets is voorbereid en dat een paar duizend goedwillende  bezoekers de dupe van zijn geworden.

Onze burgemeester spreekt terecht  in de krant zijn afschuw uit over het gedrag van een aantal mafkezen en is verbaasd dat er zoveel  bezoekers waren op die dag. Hij gaat voor het gemak voorbij aan het feit dat de chaos voor het grootste deel te danken is aan het wanbeleid van dit gemeentebestuur.  Als er vooraf een serieuze voorbereiding had gehad plaatsgevonden dan was dit allemaal niet gebeurd. Nu heeft onze burgemeester achteraf besloten de hele bevolking direct te straffen door Zeumeren voor automobilisten af te sluiten tot na Pinksteren en mogelijk tot 1 juli. Dit is werkelijk te belachelijk voor woorden. De burgemeester is mede verantwoordelijk voor dit wanbeleid en de burgers worden ervoor gestraft. Hij beseft niet dat er op Zeumeren meer gebeurt dan op een zonnige dag van de zon te komen genieten. Er zijn vaste activiteiten op Zeumeren, zoals waterskiën en golfen. Die sporters hebben hier veel geld voor betaald en ook zij worden door dit roekeloze besluit ook voor maanden buitengesloten.

Tips voor een simpele oplossing voor hoogtij dagen:
- Geef tijdelijk alleen toegang voor auto’s , die een parkeer-jaarkaart hebben.
- Sluit en ontruim Zeumeren om een uur of 7 en versterk het aantal BOA’s om dit te handhaven.
- Beperk het aantal toe te laten bezoekers op deze hoogtijdagen.
- Uiteraard moeten er  toiletten gebruikt kunnen worden die de hele dag goed schoon worden gehouden.  

Die extra maatregelen hoeven alleen toegepast te worden op extreem zonnige dagen, te beginnen met de komende pinksterdagen. Vanaf morgen kan dan  de rest van het jaar gewoon gebruik gemaakt worden van Zeumeren en kunnen de betalende golfers en watersporters in deze, toch al moeilijke tijden weer van hun sport genieten.

Ton van Huis, Barneveld

Lees hier de reactie van burgemeester Asje van Dijk op deze brief: 'Veiligheid lossen we niet op door naast iedere bezoeker een handhaver te zetten'