Opnieuw karpersterfte, nu in Zeumeren

VOORTHUIZEN In recreatieplan Zeumeren bij Voorthuizen zijn sinds maandag ruim twintig dode karpers aangetroffen. Dat meldt Sportvisserij MidWest Nederland, die het visrecht over deze plas bezit. Sportvissers wordt afgeraden de komende tijd in deze plas te vissen. Volgens de sportvisserij gaat het niet om een virus.

Door Wouter van Dijk

Dat meldt Tom Voorhamm namens de sportvisserij desgevraagd. Wat er precies aan de hand is in de plas kan hij nog niet zeggen. ,,We hebben geprobeerd levende karpers uit de plas te halen om ze te onderzoeken, maar dat is tot nog toe niet gelukt." Volgens hem is een mogelijk karpervirus, zoals vorig jaar ook werd aangetroffen in het Mobagat bij Barneveld, uit te sluiten. ,,Uit het feit dat de dode vissen geen opgezwollen buik hebben, kunnen we concluderen dat ze niet aan een virus zijn doodgegaan. We denken eerder aan een bacteriologische besmetting omdat de dode vissen allemaal open wonden hadden." Daarnaast is het volgens hem redelijk normaal dat in het voorjaar vissen doodgaan. ,,We houden de komende tijd de situatie scherp in de gaten, samen met LeisureLands, beheerder van het recreatieterrein. In het najaar zullen we een uitgebreid onderzoek naar de visstand in Zeumeren uitvoeren."

ONTSMETTEN Voor alle zekerheid wordt sportvissers afgeraden de komende tijd te vissen op Zeumeren. Daarnaast is het advies aan sportvissers om hun visgerei te ontsmetten met Dettol als ze op Zeumeren hebben gevist. Waterschap Vallei & Veluwe heeft inmiddels containers geplaatst voor de afvoer van dode vissen, meldt woordvoerder Eric Keizer van het waterschap. ,,De dode vissen worden straks afgevoerd naar een destructiebedrijf. Voorhamm: ,,We vragen mensen die dode vissen vinden deze in de containers te gooien en ons ook op de hoogte te houden van het aantal, zodat we een goed beeld houden." Bij Zeumeren zijn inmiddels ook informatieborden geplaatst.

MOBAGAT Ook Hengelsportvereniging Barneveld, zelf niet actief op Zeumeren, is op de hoogte van de vissterfte, zegt Gert van de Kraats. ,,Ik ben ook direct wezen kijken en zag dat het inderdaad specifiek om karpersterfte gaat." Vorig jaar was in een andere plas in de buurt, het Mobagat, ook sprake van massale karpersterfte. In totaal zo'n 120 dode karpers werden toen in de plas aangetroffen. Daarbij ging het om het Carp Edema virus, een redelijk onbekend karpervirus, dat in het water terecht was gekomen via uitzetting van nieuwe vissen. ,,Het kan zijn dat in Zeumeren hetzelfde is gebeurd, aangezien ook in deze plas in het najaar nieuwe karpers zijn uitgezet", zegt Van de Kraats. In die tijd zijn in de plas ongeveer 125 nieuwe karpers uitgezet.