• Gerwin van Luttikhuizen

5 bijzondere huwelijksaanzoeken

BARNEVELD Kies je voor een intiem moment voor twee of laat je duizenden mensen meegenieten? Een huwelijksaanzoek kun je op heel veel manieren aanpakken. De redactie van de Barneveldse Krant struinde in het archief en selecteerde voor de trouwspecial vijf bijzondere huwelijksaanzoeken.

 'Ja', klonk het vanuit de lucht (2014)

Terwijl de 24-jarige Rianne Hogebrug uit Zwartebroek maandagavond hoog in de lucht als duopassagier op een paramotor vloog, zag ze op de grond met grote letters staan: 'Wil je met me trouwen?' Het huwelijksaanzoek was afkomstig van haar vriend en plaatsgenoot Erik van den Born (28). Vanaf grote hoogte schreeuwde Rianne: Ja, ja, ja, ja!'. Na de landing volgde nog een verrassing, Erik ging op de knieën en gaf haar een gouden ring. ,,Daarna werd er getoost en de hele avond was het nog hartstikke gezellig bij de ouders van Erik thuis. De trouwdatum is nog niet bekend, maar dat zal ongetwijfeld niet lang meer duren'', meldt de familie. De vlucht met een paramotor was overigens een cadeau voor Rianne, die in mei haar 24e verjaardag vierde.

'Een zoon met blauwe ogen'

Vijf jaar later komt het bijzondere aanzoek nog wel eens ter sprake. ,,Mijn vrienden vinden dat ik de lat voor huwelijksaanzoeken hoog heb gelegd'', lacht Erik.

Niet alleen het aanzoek was onvergetelijk, ook de trouwdag was volgens de Zwartebroekers prachtig. Op maandag 30 mei 2016 vond het huwelijk voor de burgerlijke stand plaats in kleine kring. Op de vrijdag erna was het tijd om het trouwpak en de trouwjurk aan te trekken, foto's te maken en in Zwartebroek de trouwdag te vieren. Een maand na de trouwdag raakte Rianne in verwachting. Droom van beiden was altijd al een kindje met donker haar en blauwe ogen of een jongen die Erik naar zijn oom kon vernoemen. Dromen komen uit, want op 11 april 2017 werd Evert geboren.

Huwelijksaanzoek tijdens de Ballonfiësta (2016)
BARNEVELD Annemiek Bos (20) uit Lunteren zal zelden zo verbaasd zijn geweest als vrijdagavond tijdens de Ballonfiësta Barneveld. Terwijl de ballon van Hot-R opsteeg vanaf de Koewei, werd er een spandoek zichtbaar met daarop een huwelijksaanzoek van haar vriend Jan ter Maaten uit Barneveld (26). De Lunterse antwoordde 'ja' op de vraag van haar aanstaande. Rond 18.50 uur koos de eerste ballon het luchtruim, daarna volgden er nog 34. Tijdens de derde dag gingen de ballonnen in de richting van Nijkerk.

Korfbalhuwelijk in aantocht (2017)

VOORTHUIZEN Een romantisch moment op het veld van korfbalvereniging Spirit in Voorthuizen. Michel Kieft vroeg zaterdag zijn vriendin Eline van Puurveen ten huwelijk. Dat kwam duidelijk als een verrassing voor de Voorthuizense, die de vraag van haar vriend met 'ja' beantwoordde. Beide korfballers spelen in het tweede team van Spirit.

'Een aanzoek met duizenden getuigen' (2017)
STROE Eén van de hoogtepunten van de Megapull van 2017 in Stroe was het huwelijksaanzoek van vrijwilliger Gerben Rijnsburger, die op het hoofdpodium op de knieën ging voor zijn geliefde Renske van den Brink, dochter van Megapull-bestuurslid Hans. De aanstaande bruid was compleet verrast, maar nadat ze van de eerste schrik bekomen was, zei ze volmondig 'ja', ten overstaan van duizenden aanwezigen. De aanstaande bruidegom deed zijn aanzoek overigens in het Engels, zodat ook de buitenlandse gasten hem konden verstaan.

'Leuke reacties op aanzoek, prachtige trouwdag'
Gerben en Renske uit Nijkerkerveen ontmoetten elkaar op Koninginnedag 2013 bij de Crazycross in Renswoude. In augustus van dat jaar kregen ze verkering. Aan het huwelijksaanzoek van 2017 moeten ze nog geregeld denken. ,,Pas kreeg ik nog een herinnering van een video van het aanzoek op Facebook. Ik vind het altijd weer leuk om terug te zien'', zegt Renske. ,,Ik had altijd al tegen Gerben gezegd: 'Als je me ten huwelijk vraagt moet je het groots aanpakken en er moeten veel mensen bij zijn'', lacht ze. ,,Dat heeft hij gedaan.''
Gerben reageert: ,,Voor mij was het eigenlijk heel normaal, maar door het grote evenement pakte het groter uit. We kregen daarna veel enthousiaste en positieve reacties. Mensen vonden het leuk om te zien.'' ,,De trouwdag was een bijzonder mooie dag. We hadden geluk met het weer en het verliep allemaal prachtig'', vertelt Gerben. Op 27 september 2018 haalde Gerben zijn bruid thuis op. In een rode pick-up reden ze richting Lunteren om foto's te maken.
Bij Renske's ouderlijk huis wachtten de daggasten hen op om te lunchen. Het huwelijk werd voltrokken in het gemeentehuis in Barneveld. De kerkdienst volgde in Nijkerk en 's avonds werd de dag afgesloten met een receptie in partycentrum 't Koetshuis in Nijkerk. Gerben en Renske genieten momenteel van de vrijheid met z'n tweeën. ,,We zien wel hoe het in de toekomst loopt, maar de kinderwens is er zeker'', zegt Renske. ,,Renske zou volgens mij drie of vier kinderen wel een mooi aantal vinden'', lacht Gerben.

Politieagente ten huwelijk gevraagd tijdens melding (2016)

BARNEVELD Politieagente Jessica is maandagochtend tijdens een in scene gezette melding door haar vriend ten huwelijk gevraagd. De verraste politieagente gaf hierop het 'ja-woord'. 
Robert, de vriend van Jessica, had in alle stilte de afgelopen weken samen met een collega van Jessica alle voorbereidingen getroffen om het huwelijksaanzoek te doen in het Schaffelaarsebos in Barneveld. Rond acht uur maandagochtend kregen Jessica en collega Daan, die in het complot zat, een melding dat er een zwerver op de Koewei zou zitten. Ter plaatse aangekomen sprak Jessica, die nog niets in de gaten had, een man aan die gebogen langs de waterkant zat. Op dat moment stond Robert op en vroeg hij de verraste Jessica ten huwelijk.