• NatashaPhoto

Barnevelder terughoudend met alcohol

BARNEVELD Inwoners van de gemeente Barneveld houden het gebruik van alcohol binnen de perken. Slechts vijf procent van de inwoners van de gemeente Barneveld is een overmatige drinker. Voor mannen houdt dit meer dan 21 glazen per week in en voor een vrouw 14 glazen.

Dit blijkt uit onderzoek van afkickkliniekwijzer.nl, op basis van gegevens van de Gezondheidsmonitor van het RIVM en het CBS. Van de Barneveldse volwassenen houdt 45 procent zich aan de richtlijn rond alcoholgebruik van de Gezondheidsraad: één glas of minder alcohol per dag. Dat percentage is vergeleken met andere Gelderse gemeenten hoog te noemen: inwoners van de gemeente Neder-Betuwe (51 procent) zijn het meest terughoudend ten aanzien van het gebruik van alcohol. Ede doet het net zo goed als Barneveld, Scherpenzeel blijft met 44 procent in de buurt en Nijkerk (39 procent) blijft achter. Barneveld staat met haar 45 procent binnen de provinciale top 10. 

Hetzelfde geldt voor de ranglijst 'minste aantal overmatige drinkers' in de provincie Gelderland. De vijf procent van Barneveld wordt in de regio geëvenaard door Nijkerk. Ook in Ede blijft dat percentage beperkt, met zes procent. De gemeente waar procentueel de minste mensen wonen die overmatig alcohol drinken, is Arnhem (drie procent), terwijl Rozendaal daar naar verhouding de meeste van heeft: 12 procent.

Binnen de reformatorische gezindte, die in Barneveld relatief groot is, is het alcoholgebruik lager dan het landelijk gemiddelde. Uit onderzoek van het Kennisinstituut Christelijke GGZ kwam vorige maand naar voren dat binnen deze groep mensen het aantal 'zware drinkers' onder vrouwen drie procent bedraagt (landelijk zeven) en onder mannen zeven procent (landelijk 12). Het aantal verslaafden aan alcohol, drugs, games of pornografie is binnen deze gezindte ook lager dan gemiddeld in Nederland. Toch blijkt ook dat in achttien procent van de reformatorische huishoudens iemand een verslavingsprobleem heeft.