• Myra Steens
  • Myra Steens
  • Archieffoto van verkeersdrukte in en om De Glind.

    Erik van ´t Land

'Verkeer door De Glind blijft aandachtspunt'

DE GLIND De verkeersveiligheid binnen de bebouwde kom van De Glind blijft een groot zorgpunt voor het dorp. Met name over de Postweg rijden tijdens de spits veel auto's die de drukke snelwegen proberen te vermijden. Aanpassing van het karakter van deze weg, met klinkers en een verhoogd voetpad, zou de situatie kunnen verbeteren.

Wouter van Dijk

Dat zegt voorzitter Kees van der Werf van belangenvereniging De Glind. Dinsdagavond vond in De Glindster de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst in het dorp plaats, namens de belangenvereniging en de jeugdorganisaties in het dorp. Ruim tachtig belangstellenden woonden deze bijeenkomst bij. Muziekdocent Frans Mineur zorgde samen met een groep jongeren voor de muzikale omlijsting.

,,Ik hoor vooral de zorgen rondom de verkeersveiligheid terug'', zegt de voorzitter. In april vorig jaar maakte deze krant al melding van het toenemende probleem door sluipverkeer, zeker sinds doorgaand verkeer door Achterveld wegens wegwerkzaamheden is gestremd. ,,Straks volgt nog de jarenlange aanpak van knooppunt Hoevelaken en vrees ik dat ook dat project voor ons effect heeft.'' De belangenvereniging zet dit onderwerp dit jaar dan ook graag opnieuw, in overleg met de gemeente Barneveld, op de agenda.

En zo zijn er meer plannen in De Glind, dit jaar. Het dorp is verkozen tot proeftuin voor de gemeente Barneveld als het gaat om gasloos wonen bij bestaande bouw. Aankomende maandag vindt de aftrap plaats. ,,Dat wordt spannend en zéker interessant. We staan echt nog helemaal aan het begin. Het zal zeker een uitdaging worden om bewoners mee te krijgen en plannen uit te werken. Maar gezien het feit dat we nu al voor zo'n 20 procent aan duurzame energie opwekken met zonnepanelen én het feit dat men in het dorp positief denkt over een kleine windmolen, zien we wel kansen. Een studie naar de mogelijkheden voor deze buurtmolen gaat er dit jaar zéker komen.'' Voor het project, dat 'Wijk van de Toekomst' heet, is 100.000 euro subsidie beschikbaar.

Ook andere ontwikkelingen spelen in 2020 een rol, zoals de nieuwbouwplannen voor de J.H. Donnerschool, waar de gemeente een kleine zeven ton voor heeft uitgetrokken, de plannen voor ecowoningen op het voormalige voetbalveld en de start van een nieuw bestuur voor het zwembad in het dorp. ,,We kijken op zo'n moment ook graag terug'', zegt Van der Werf. ,,Vrijwel alle wegen in en om het dorp zien er na de opknapbeurt weer goed uit. Momenteel vindt het slotstuk plaats aan de Schoonderbekerweg. En de samenwerking in het dorp tussen de verschillende partijen en organisaties is goed geweest. De Glind is een vitaal dorp met veel vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken.''

Tijdens zijn toespraak stak Van der Werf ook de boeren in het buitengebied van het dorp een hart onder de riem. ,,Keer op keer worden zij geconfronteerd met opeenvolgende maatregelen van de overheid die een bedreiging zijn voor de toekomst van hun bedrijf. Hoe belangrijk ook de reductie van stikstof mag zijn, de zorgen en frustratie zijn te begrijpen en roepen ons op tot solidariteit met de zorgen van onze medebewoners.''