• Pauw Media

De Kruijf vertrekt in oktober als wethouder, Bennie Wijnne komt

BARNEVELD Aart de Kruijf vertrekt in oktober als wethouder van de gemeente Barneveld. Als zijn opvolger draagt de SGP-fractie Bennie Wijnne voor, momenteel Gelders Statenlid namens die partij. De Kruijf bekleedt zijn ambt nu ruim 15 jaar. 

De Kruijf maakte zijn aanstaande vertrek woensdagavond bekend aan het einde van de raadsvergadering. Hij neemt afscheid tijdens de eerste raadsvergadering na de zomer, op woensdag 7 oktober. 

Een zichtbaar geëmotioneerde De Kruijf gaf aan dat hij dit besluit met pijn in het hart heeft genomen, in overleg met zijn vrouw, het SGP-bestuur, de fractie en het college van b. en w.. ,,Ik hoop dit jaar 68 jaar te worden. Het wordt tijd om met pensioen te gaan", zei hij. Tegelijk kondigde hij aan dat de SGP-fractie Barnevelder Bennie Wijnne voordraagt als zijn opvolger. ,,Ik zou zeggen: van harte aanbevolen." 

Burgemeester Asje van Dijk bedankte De Kruijf kort voor zijn wethouderschap, dat dus over drie maanden officieel eindigt. ,,Als je hierop terugkijkt: je hebt de economische crisis meegemaakt, een tijd waarin de woningbouw enorm stagneerde. Jij hebt enorm hard gelopen en gewerkt. We zijn en blijven je dankbaar voor wat je hebt gedaan voor de inwoners, in interactie met de gemeenteraad."

De Kruijf werd in maart 2005 de opvolger van partijgenoot Evert Barten, die zich terugtrok na het verschijnen van een onderzoeksrapport over de Barneveldse nieuwbouwwijk Veller. Voor zijn wethouderschap was de SGP'er directeur van de Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei. In die hoedanigheid had hij kort daarvoor een reconstructieplan voor het buitengebied van Barneveld voorbereid. Eerder was De Kruijf zo'n twintig jaar werkzaam bij de provincie Gelderland, op het gebied van ruimtelijke ordening. Als wethouder in Barneveld was dat ook altijd zijn belangrijkste portefeuille.

Onder regie van De Kruijf nam het bouwprogramma in Barneveld een enorme vlucht. Bij zijn aantreden bouwde de gemeente jaarlijks gemiddeld nog zo'n 95 woningen. Dat werden er honderden per jaar. Zelfs in de crisisjaren werd er stevig doorgebouwd, tot zo'n 300 huizen per jaar, terwijl de bouw in veel andere gemeenten nagenoeg stillag. Volgens de laatste plannen worden er de komende vier jaar gemiddeld nog zeshonderd woningen gebouwd. 

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bruiste De Kruijf nog van de energie en stond hij te popelen om nog vier jaar als wethouder actief te zijn. ,,Ik heb vooral nog lang geen zin om achter de geraniums te belanden", zei hij destijds tegen deze krant. Nu is zijn pensioen alsnog aanstaande.

In opvolger Bennie Wijnne (60) kiest de SGP-fractie voor een bekend gezicht in de Barneveldse politiek. Hij was hier zes jaar raadslid, tot hij in 2016 werd gekozen tot Statenlid in de provincie Gelderland. Ook was hij tussen 1995 en 2003 raadslid in de gemeente Oldebroek. In het dagelijks leven was Wijnne tot voor kort accountant. ,,Door zijn jarenlange en brede politieke ervaring en zijn inzet voor het landelijk gebied, is hij een uitstekende kandidaat voor de opvolging van wethouder De Kruijf", laat de SGP-fractie weten.