• Videostill / Gemeente Barneveld

Digitale raadsvergadering: 'Ik moet u zien en uw naam duidelijk horen'

BARNEVELD Het was overduidelijk wennen, maar de eerste online raadsvergadering van de gemeente Barneveld verliep opvallend genoeg zonder grote technische problemen. Een enkel digitaal hikje daargelaten, waren alle deelnemers goed te volgen. 

Jannes Bijlsma

‘De stream is live’ is de melding die burgemeester Asje van Dijk om klokslag 19.30 uur in zijn beeldscherm krijgt. Hij laat hierop de gong slaan, ten teken dat de vergadering op het punt staat te beginnen en trapt af met het traditionele ambtsgebed. Tot zover loopt alles heel normaal.

Voor de burgemeester is het een gekke gewaarwording: hij zit een raadsvergadering voor in een lege raadszaal. Van Dijk is de enige persoon die vergadert vanuit zijn vaste zetel. Alle andere politici zitten keurig thuis. Nadat de Tweede Kamer begin april de spoedwet aannam om digitaal vergaderen mogelijk te maken, ging in Barneveld een technisch team aan de slag om dit in Barneveld te regelen. Het systeem is verschillende keren getest, waarin veel mis ging. Nu is het voor het ‘echie’.

,,Het is vanavond best een bijzondere vergadering”, begint Van Dijk, die witte oordopjes in heeft om de raadsleden goed te verstaan. ,,We vergaderen in Barneveld voor het eerst online, en de oorzaak daarvan is natuurlijk de coronacrisis. We moeten afstand houden, om de verspreiding ervan te voorkomen. En toch moet de democratie doorgaan, want dat is belangrijk. Misschien is het vanavond nog een beetje zoeken, maar alle begin is moeilijk en we leren ervan.”

WENS De raadsleden zitten klaar, al dan niet met grote koptelefoon op hun hoofd of oordoppen in. Waar zij normaal een presentielijst tekenen om hun aanwezigheid kenbaar te maken, moeten zij - alle 31 - nu voor de camera hun volledige naam, fractienaam en ‘ik ben aanwezig’ zeggen. Daarbij voegen zij allemaal een wens toe in de richting van de Barneveldse bevolking.  Dit loopt bij 29 van de 31 raadsleden gladjes, alleen de verbindingen van raadsleden Wout Hazeleger en Henry Buitenhuis haperen aanvankelijk. ,,Misschien staat uw microfoontje uit, of uw video-icoontje. Ik moet u zien en uw naam duidelijk horen.” Uiteindelijk lossen technici het issue op en kunnen ook zij officieel aan de vergadering deelnemen.

WIFI-VERBINDING Deze verloopt verder volgens het boekje. Een enkele keer is een bijdrage van een raadslid slecht te verstaan: als ChristenUnie-fractievoorzitter Lukas Scheijgrond betoogt waarom een beeld van Lodewijk Napoleon in Voorthuizen een slecht idee is, valt het geluid deels weg. ,,Het beeld blijft ook haken”, constateert de burgemeester. ,,Wilt u het tweede deel van uw betoog nogmaals uitspreken en dan langzaam spreken?” Ook de tweede poging mislukt gedeeltelijk. ,,Misschien ligt het aan uw wifi-verbinding. Maar ik denk dat de essentie van uw betoog en de onderbouwing helder zijn.”

INTERRUMPEREN Waar de vergadering technisch nagenoeg gladjes verloopt, is het inhoudelijk voor de deelnemers duidelijk nog wat wennen. Raadsleden hebben de ruimte om sprekers te interrumperen, door het woord ‘inter’ in te typen in de chat, maar maken daar helemaal geen gebruik van. Waarschijnlijk om de vergadering zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. Zo blijft het ‘debat’ bij het opzeggen van fractiebijdragen, zonder dat er wordt gediscussieerd. Dit terwijl bijvoorbeeld het agendapunt over het standbeeld van Lodewijk Napoleon zich wel leent voor inhoudelijk debat. Ook over een motie die aandacht vraagt voor vluchtelingenkinderen op Lesbos zijn fracties verdeeld, maar men reageert op geen enkel moment op elkaars bijdragen.

HOUD VOL Een kleine twee uur na de gong beëindigt Van Dijk de vergadering, nadat hij ‘digitaal afscheid’ heeft genomen van CDA-raadslid Tamara van den Broek, die naar Australië vertrekt. ,,Hartelijk dank voor de gedisciplineerde wijze van vergaderen”, geeft hij de raadsleden mee. ,,Houd vol, wees standvastig en let een beetje op elkaar, in saamhorigheid.”