• Wouter van Dijk

'Kans dat Oosterbosbad dicht blijft, ondanks extra inzet Optisport'

BARNEVELD Er bestaat een reële kans dat het Oosterbosbad in Barneveld het gehele seizoen dicht blijft voor het publiek. Exploitant Optisport is volop in gesprek met de gemeente Barneveld om het bad zo 'corona-proof' mogelijk te maken, maar stuit daarbij op een aantal 'uitdagingen'.

Jannes Bijlsma

De Nederlandse zwembond KNZB heeft basisrichtlijnen gepubliceerd, op basis waarvan badbeheerders regels moeten opstellen waarmee het buitenzwembad open kan. Aan de hand hiervan kunnen boa's controleren of de gasten zich aan die regels houden. Samen met de gemeente onderzoekt Optisport of dit voor het Oosterbosbad haalbaar is.

PROTOCOLLEN ,,Er zijn al protocollen opgesteld voor de binnenbaden (De Heuvelrand en de Veluwehal)", zegt locatiemanager Mathieu Timmermans. ,,Het Oosterbosbad vraagt specifieke aandacht, omdat hier ook meer recreatief wordt gezwommen. De sociale functie is hier nog groter. Zoals het er nu voorstaat, moeten de gasten straks anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Het wordt hier wel heel erg lastig om dat te kunnen handhaven."

BINNENBADEN De binnenbaden zijn nu enkele weken open. Timmermans zet hiervoor vrijwel al zijn personeel in. Deze bezetting is dan ook een andere uitdaging waar hij voor staat. ,,Je kunt moeilijk één personeelslid op één gast zetten, dus dat is enorm ingewikkeld. Voor de twee binnenbaden zijn wij nu zo goed als volledig in bedrijf, qua personeel, terwijl het Oosterbosbad en onze dertien binnensportlocaties nog gesloten zijn. Daarvoor zijn we op zoek naar oplossingen. Op Hemelvaartsdag zag je dat, op mooie dagen, de regels vaak wat minder goed worden opgevolgd. Het is dan zaak dat je goed kunt sturen op de RIVM-maatregelen, maar daar moet je dan wel de mensen voor hebben."

Een mogelijke oplossing voor het personele probleem ziet Timmermans in een oproep aan ouders die op vrijwillige basis willen helpen.

GEEN INSCHATTING Timmermans durft nog geen inschatting te maken van de kans dat het bad open gaat, danwel het hele jaar dicht blijft. ,,Het kan op dit moment beide kanten op. Ja, het is een mogelijkheid dat we het hele jaar dicht blijven. Wij doen er alles aan om dat te voorkomen, maar het kan niet tegen elke prijs. Uiteindelijk zijn wij een bedrijf. Het financiële plaatje moet dus wel kloppen. En ik denk niet dat we de gemeente of de gasten er blij mee maken als we het bad wel open doen, maar bijvoorbeeld ook torenhoge entreeprijzen gaan vragen."

UITDAGING Ondanks de enorme puzzel blijft de Optisport-locatiemanager optimistisch over openstelling van het buitenbad. ,,Als we er geen vertrouwen in zouden hebben, zouden we ook de moeite niet nemen om dit te onderzoeken. We houden hier ook van een uitdaging. Maar het zou wel heel jammer zijn als het niet lukt."