'Renovatie Mobahal is hard nodig'

BARNEVELD De 'tweedehands afdeling' van Moba ondergaat een grote opknapbeurt. Het onderkomen van de Secondhand Moba Systems (SMS) aan de Stationsweg in Barneveld krijgt komende maanden een 'betere uitstraling', zo laat woordvoerder Marieke van den Brink weten. ,,De renovatie is hard nodig, omdat de oude hal gedateerd was."

Door Edward Doelman

 

SMS is een onderdeel van Moba, waar de fabrikant van eiersorteer- en verpakkingsmachines gebruikte machines reviseert en verkoopt. Vaak komen de oude machines retour nadat een verkoop heeft plaatsgevonden.

INRUILEN Deze machines worden bij SMS opgeslagen en weer gereed gemaakt voor verkoop. ,,Deze machines gaan net als de nieuwe Moba-machines naar alle werelddelen waar behoefte is aan eiersorteer- ofwel verpakkingsmachines, maar waarvoor niet altijd een nieuwe machine met de nieuwste technologie noodzakelijk of betaalbaar is", schetst Van den Brink. Zij maakt de vergelijking met de autohandel: ,,Voor een klant die een nieuwe auto wil kopen is het vaak aantrekkelijk om de oude in te ruilen. In feite werkt het bij ons ook zo."

De oude machines worden in het pand aan de Stationsweg - rechts naast het hoofdkantoor, in de richting van het spoor - opgezet. Het huidige gebouw beslaat na enkele uitbreidingen inmiddels meer dan 6.000 vierkante meter. ,,Dat hebben we gedaan, zodat we er meer en grotere machines op kunnen zetten. Via SMS kunnen we uiteindelijk onze afnemersmarkt vergroten en meer doelgroepen bereiken", schetst Van den Brink.

 

IN VERVAL Een professionele uitstraling had het onderkomen echter niet meer. Het circa tachtig jaar oude pand was de afgelopen jaren in verval geraakt. Nadat Moba de afgelopen jaren onder meer een extra zuidvleugel aan het hoofdgebouw bouwde en aandacht had voor uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen, is het SMS-gebouw nu aan de beurt. Het gebouw wordt voorzien van nieuwe buitenwanden, hekwerk en toegangsdeuren. ,,De Stationsweg is natuurlijk een belangrijke toegangsweg. We vinden het ook belangrijk dat het er van buiten weer netjes uitziet."

VERBETERINGEN Ook binnen wordt de renovatie aangegrepen voor verbeteringen. De elektravoorzieningen, netwerken, verlichting en de aanwezige kantoorruimtes worden ook vernieuwd. Moba verwacht dat de werkzaamheden aan het eind van dit kalenderjaar afgerond worden. Ondertussen gaat de SMS-handel en -distributie gewoon door.

Hetzelfde geldt voor de verkoop van de Omnia PX, de nieuwste eiersorteermachine die Moba ruim een jaar geleden lanceerde.

NIEUWE MACHINE Volgens Van den Brink is de belangstelling voor de nieuwste machine 'buitengewoon goed'. ,,De afgelopen maanden heeft de hele wereld, van Europa tot Amerika en Azië, kennisgemaakt met de Omnia PX. De reactie van de markt is overweldigend. Dat gaat zich waarschijnlijk de komende jaren uitbetalen", is de verwachting. In Barneveld vindt de complete ontwikkeling, het ontwerp en de productie plaats. De verkoop en distributie vindt onder meer plaats vanuit Engeland, Verenigde Staten, China, Japan en Maleisië.