• Lex van Lieshout

SGP wil meldplicht voor bezitters illegaal vuurwerk

BARNEVELD De Barneveldse SGP-fractie wil dat bezitters van illegaal vuurwerk gedwongen van straat worden gehaald en zich verplicht bij de politie moeten melden. Raadslid Arend Flier stelt er vragen over aan het college van burgemeester en wethouders.

Flier wijst erop dat de politie zelf dit graag zou zien. Ruud Verkuijlen,  programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA) en in die hoedanigheid betrokken bij een veilig verloop van de jaarwisseling, pleit hiervoor op de site van de landelijke politie. Bij het betaald voetbal is een dergelijke maatregel al gebruikelijk. ,,Als bestuurders hiertoe overgaan, zou dat geweldig zijn", zo zei hij. ,,Dan zijn die lui van de straat tijdens de viering van oud en nieuw."

Flier wil van het college weten of dat het met de SGP-fractie eens dat een meldplicht in Barneveld een goede sanctie zou zijn. ,,Bezitters van illegaal vuurwerk worden tijdens de (volgende) jaarwisseling gedwongen van straat gehaald en zijn dan geen potentieel risico meer", schrijft Flier. Verder vraagt hij of het Barneveldse college deze meldplicht al toepast en zo nee, of het bereid is dit te gaan doen.