• Lex van Lieshout

Slechte week voor hooikoortspatiënten

BARNEVELD Komende week is het overwegend droog, redelijk zonnig en (vrij) zacht. Hierdoor komen veel pollen van de massaal bloeiende bomen in de lucht terecht. De pollen van de berk veroorzaken verreweg de meeste klachten. Door het zachte weer zal ook het graspollenseizoen al over enkele weken beginnen.

Dat meldt Jaco van Wezel, meteoroloog en woordvoerder Weeronline. ,,Op plaatsen waar gisteren buien zijn gevallen is de lucht deze zondag nog relatief schoon. De neerslag heeft echter ook voor nieuw bodemvocht gezorgd, waardoor de bomen komende dagen extra goed kunnen bloeien. Het reinigende effect van de regen wordt hierdoor snel tenietgedaan. Door het droge weer kan het pollen goed in de lucht blijven zweven en neemt de concentratie pollen in de lucht steeds verder toe. Alleen op de stranden kan soms schone zeelucht binnenwaaien.''

BERK In april veroorzaakt de berk normaal gesproken de meeste hooikoortsklachten. Door het zachte weer van de afgelopen weken bloeien al veel berken en dat worden er komende week steeds meer. Verder verspreiden populieren, iepen, wilgen, beuken, eiken, essen en cypressen komende tijd ook pollen.