• MAI

Eerste honderd procent elektrische huisartsenauto komt uit Barneveld

BARNEVELD Klimaatneutraal, op maat gemaakt, comfortabel voor de arts en een optimale zorg voor elke patiënt. De nieuwe huisartsenauto van MAI Medische Diensten BV uit Barneveld is de allereerste, volledig elektrische huisartsenauto in het land. Meer zullen spoedig volgen.

Een elektrische huisartsenauto is iets ingewikkelder om te realiseren. Naast de accu voor de auto is namelijk een tweede accu nodig voor de apparatuur die een huisarts tijdens zijn visites nodig heeft. Hierbij valt te denken aan meetapparatuur, diagnostische apparatuur en een opberg- en koelmogelijkheid voor medicatie. Omdat toekomstige gebruikers specifieke wensen hebben, is elke huisartsenauto maatwerk.

De huisartsenauto is bestemd voor het vervoer van de visite rijdende huisarts in de avond, nacht en weekend- uren. ,,Vanuit een huisartsenpost worden de artsen snel en veilig naar hun patiënten gebracht. Dat doet MAI met moderne huisartsenauto’s die zijn voorzien van de nieuwste communicatiemiddelen en medische apparatuur. Zij worden gebracht door ervaren chauffeurs die beschikken over medische kennis en kunnen assisteren tijdens (spoed)visites.''

De elektrische huisartsenauto biedt volgens MAI meerdere voordelen. MAI heeft in de eerste plaats gekozen voor een elektrische huisartsenauto om klimaatneutraal te werken. Niet alleen omdat het dat zelf belangrijk vindt, maar ook om tegemoet te komen aan de wens van veel huisartsen. Voor zowel huisarts als patiënt zijn er bijkomende voordelen. Een elektrische auto rijdt vrijwel geluidloos, wat prettig is voor de arts maar ook voor de buurt als een huisarts ’s nachts een visite moet afleggen.
Mocht iemand bang zijn dat een elektrische auto minder betrouwbaar is dan een benzineauto: de nieuwe huisartsenauto is een Kia e-Niro met een actieradius van 400 kilometer. Meer dan genoeg dus om regionaal snel bij patiënten voor de deur te staan. ,,We hebben wel belang bij een goede oplaadvoorziening,”, zegt manager Nico Herfkens.
De eerste elektrische huisartsenauto wordt op dit moment in de praktijk getest en de eerste reacties zijn positief. Op dit moment maken huisartsenposten in het hele land gebruik van de huisartsenservice van MAI. Herfkens verwacht dat de komende jaren veel huisartsenposten zullen overstappen op elektrisch vervoer.