5 tips om de gevel van je huis schoon te maken

18-11-2019, 14:24 |Van onze partner

De winter komt weer steeds dichterbij en dat maakt het weer tijd voor de vele klusjes in en rondom huis: waaronder het schoonmaken van de gevel. Wil je jouw façade er namelijk goed uit laten zien en zijn beschermende functie laten behouden, dan is een regelmatige onderhoudsbeurt echt wel nodig. Maar hoe kun je dit eigenlijk het beste aanpakken en welke mogelijkheden zijn er allemaal? We geven je een aantal handige tips.

1. Controleer de staat van de gevel
Neem voordat je begint altijd de tijd om de staat van de gevel te controleren. Zitten er bijvoorbeeld barsten in de gevel, dan doe je er verstandig aan om niet direct aan de schoonmaak te beginnen. Laat liever eerst een specialist kijken hoe deze barsten gedicht kunnen worden zodat ze niet tot stabiliteitsproblemen kunnen leiden. Kijk ook meteen even naar de kwaliteit van de gevelstenen. Zijn alle stenen nog in orde, of moeten er bepaalde delen vervangen worden? En hoe zit het met de voegen? Zijn deze nog in goede staat, of beginnen ze wat los te laten?

2. Reinigen of renoveren?
Nu kan het zijn dat je bij de controle van je gevel merkt dat het reinigen nog niet aan de orde is en dat er eerst gerenoveerd moet worden. Schakel in dit geval eventueel de hulp van een specialist in zodat je op de juiste manier van advies voorzien kan worden. Maak ook vast een inventaris van benodigde materialen zoals bijvoorbeeld betonplex van goede kwaliteit om beton makkelijk te kunnen storten zonder tegen problemen aan te lopen. Is er bijvoorbeeld sprake van poreuze voegen dan kan het reinigen alleen maar voor meer schade zorgen en is een renovatie een verstandige keuze. Het kan in sommige gevallen ook aan te raden zijn om de gevel te renoveren met goede trespa platen. Niet alleen kun je jouw woning zo voorzien van een compleet nieuwe look; maar je zorgt er ook voor dat alles weer van de juiste kwaliteit is.

3. De methode kiezen
Is er geen renovatie nodig en kun je met een reiniging aan de slag? Bekijk dan welke methode van reiniging het beste bij jouw gevel past. Denk aan het spoelen met schoon water tot een grondige schuurbeurt. Welke methode je kiest hangt geheel af van de soort gevel van de woning en van de staat waarin deze is op het moment van reiniging.

4. Gebruik de hogedrukreiniger
Is jouw gevel in goede staat en is er geen sprake van poreuze voegen of stenen? Dan kun je de klus een stuk makkelijker maken door met een hogedrukreiniger aan de slag te gaan. Een gevel in uitstekende staat kan op deze manier in een handomdraai schoongemaakt worden. Probeer de hogedrukreiniger eerst uit op een klein, minder goed zichtbaar stukje gevel zodat je weet wat voor effect het gaat hebben.

5. Reinigen met stoom
Een andere manier om de gevel te reinigen is met het gebruik van stoom. Een stoomgenerator zorgt ervoor dat de verontreinigde delen week worden gemaakt. Hierdoor komt het vuil makkelijker los zonder dat het gevelmateriaal aangetast wordt. Wel is het reinigen met stoom alleen geschikt voor oppervlak en licht vuil.