5x wat je moet weten over zonnepanelen

15-08-2019, 09:20 |Van onze partner

Op steeds meer daken in Nederland zijn zonnepanelen te vinden. We raken steeds meer gewend aan deze opwekkers van groene energie. Er zijn dan ook steeds meer mensen die de investering in zonnepanelen de moeite waard vinden. Wil je meer weten over zonnepanelen? In dit artikel lees je 5 handige en leuke weetjes.

Zonnepanelen werken ook op bewolkte dagen
Dat zonnepanelen niet werken op een bewolkte dag waarop de zon niet schijnt is een fabeltje. Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom, dus zodra de zon opgaat wekt een zonnepaneel energie op. Op een prachtige zonnige dag in het hartje van de zomer wekken je zonnepanelen natuurlijk meer op een bewolkte dag. Toch wekken je zonnepanelen op een wat donkerdere dag ook gewoon energie op waar jij gratis gebruik van maakt.

De prijs van zonnepanelen is al een tijd stabiel
Ongeveer tien jaar geleden waren de kosten van zonnepanelen een stuk hoger dan ze nu zijn. Doordat er steeds meer zonnepanelen worden geproduceerd en de technologie is verbeterd, is de prijs flink gezakt. De laatste jaren is de prijs van zonnepanelen redelijk stabiel, waardoor veel mensen er nu voor kiezen om te investeren. Door bij meerdere vakspecialisten zonnepanelen offertes aan te vragen, heb je de kans om de prijzen goed te vergelijken en voor de beste deal te gaan.

Je hoeft geen dak op het zuiden te hebben
Heb je een dak op het zuiden? Dan presteren zonnepanelen op jouw dak optimaal. Toch is het niet zo dat een dak met zonnepanelen op het oosten of westen geen zin heeft. Hiermee behaal je alsnog een rendement van ongeveer 80%. Wil je het precieze rendement van zonnepanelen op jouw dak weten of weet je niet zeker of jouw dak geschikt is? Een zonnepanelen specialist adviseert je natuurlijk graag.Je kan btw terugvragen]
Bij het kopen van je zonnepanelen, betaal je 21% btw ,maar deze kan je terugvragen. Hierdoor krijg je al snel honderden euro’s terug. Let wel op dat deze regeling geldt voor particulieren. Heb je een eigen zaak? Dan geldt er een speciale regeling. Ook is het goed om te weten dat je de btw binnen 6 maanden na aankoop moet terugvragen, anders heb je kans dat je niet meer in aanmerking komt. 

Je verhoogt de waarde van je huis
40% van de mensen die een huis willen kopen, hecht veel waarde aan een duurzaam huis. Met zonnepanelen op je dak zet je natuurlijk een flinke stap in de duurzame richting. Je geniet zo lang je in je huis woont van voordelige energie en als je eraan toe bent om een nieuw huis te kopen, verkoop je je huidige woning voor een hogere waarde. Je slaat dus twee vliegen in één klap!