Daarom ga je een dag naar Amersfoort

18-12-2019, 10:45 |Van onze partner

Voor Johan van Oldenbarnevelt, of voor het zien van het zwaard waarmee de man werd onthoofd, ga je naar Amersfoort. Dat is pas geschiedenis schrijven!

Toen de basis werd gelegd voor onze Gouden Eeuw, onze bestuurlijke structuur en cultuur was Johan van Oldenbarnevelt in zwang. Geboren in Amersfoort, op 14 september 1547. Dat is lang geleden ja, maar daarom is zijn invloed er niet minder om. Johan stond erom bekend dat hij grote kennis van zaken had en nooit iets uit handen gaf. Hij was landsadvocaat en wat in staat om de Nederlanden onafhankelijk te maken. En dat deed hij. Hoe? Daarvoor ga je naar Amersfoort zelf. 

Geen auto tot je beschikking? Dat is geen probleem. Via EasyTerra huur je er gemakkelijk eentje en ben je verzekerd van een prachtige dag in deze stad. Amersfoort heeft immers een mooi centrum, er is heerlijk te shoppen en je kunt je kennis van de geschiedenis er ophalen. Daar gaan we nog even dieper op in.

De man werd onthoofd, op het Binnenhof
Onder meer tref je er zijn standbeeld dat op 13 mei 2010 in Amersfoort werd onthuld. Het keramieken beeld is van de hand van Ingrid Mol en staat aan de Zuidsingel bij de Bollenburgh. Zijn befaamde onthoofding vond plaats op 13 mei 1619 op het Binnenhof in Den Haag. Hij werd 71 jaar. In het Amersfoortse museum Flehite is een tentoonstelling over deze beroemde Nederlander te zien. Tot en met 5 januari 2020. Het is immers vierhonderd jaar geleden dat de man ter dood werd veroordeeld.

Bijzondere tentoonstelling over Van Oldenbarnevelt
Aan de hand van het koningsdrama dat zich destijds heeft afgespeeld tussen Van Oldenbarnevelt en Prins Maurits krijgen bezoekers een beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse rechtstaat zoals we die nu nog kennen. Maar ook inzicht in een menselijk drama: hoe kon het dat het gouden duo Johan en Maurits, de één rasbestuurder, de ander een groot militair talent, na jaren van succes lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan? Zo meldt het museum. In de expositie is onder meer het zwaard te zien waarmee Johan van Oldenbarnevelt werd onthoofd en het dagboek van zijn dienaar Jan Francken, die verslag heeft gedaan van de laatste maanden van zijn meester in gevangenschap.

Er zijn onder meer ook lezingen, een stadswandeling en een kinderstadwandeling die het verhaal nog verder luister bij zetten. En na deze wandeling rijd je de auto van auto huren Amersfoort, weer met gemak terug.