Tips voor het starten van een onderneming

18-06-2020, 09:33 |Van onze partner

Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel stelt niet veel voor. Maar écht een onderneming starten, dat is een hele kunst. In dit artikel geven we je enkele tips die je helpen om verder te komen met je bedrijf.

De drie cruciale factoren

We gaan er voor het gemak vanuit dat je de basis al wel voor elkaar hebt. Een KvK-inschrijving, btw-nummer en een goede administratie dus. Het beste kun je het eerste jaar gebruiken om je propositie, je doelgroepen en je salesstrategie te finetunen. Daarna is het tijd om, met deze goede fundering onder je bedrijf, flinke stappen te maken.

De eerste stap is vaststellen wat de kritische factoren zijn om je uitgewerkte strategie te laten slagen. Voor de meeste ondernemingen komt dit uit op drie factoren: de juiste mensen werven die de juiste doelgroep op de juiste manier helpen.

Werf de juiste mensen

De kans dat je alles in je eentje kunt doen, ook als je omzet en klantenkring groeit, is klein. Daarom is het van cruciaal belang dat je de juiste mensen aan boord haalt voor de toekomst. Voor iedere rol heb je een geschikte kandidaat nodig. Dat is niet hetzelfde als meteen vrienden worden met iedereen die je aanneemt. Als jullie elkaar op zakelijk gebied maar aanvullen, dat is voldoende.

Het is verstandig om voor belangrijke functies te werken met assessments. Daarmee heb je bewijs in handen van hetgeen iedere kandidaat daadwerkelijk kan. Zo hoef je niet alleen maar af te gaan op wat iemand zegt of wat er op een cv staat. Bovendien kun je hiermee veel beter selecteren op competenties die je zelf juist niet goed ontwikkeld hebt.

Zorg voor de juiste bedrijfsmiddelen

Als je als handelaar producten doorverkoopt, wil je zeker weten dat je voldoende producten op voorraad hebt wanneer de zaken écht goed gaan. Maak je juist zelf producten, dan heb je grondstoffen en machines nodig om dit te kunnen realiseren. Al deze dingen kosten geld. Deze bedragen moet je vooraf investeren voordat je er winst mee kunt maken. Dat kun je bijvoorbeeld financieren met een zakelijke lening. Je bedrijf moet wel 15 maanden bestaan, dan heb je voldoende financiële gegevens om je kredietwaardigheid op te beoordelen.

De vraag ‘hoeveel kan ik zakelijk lenen?’ is alleen te beantwoorden door een geldverstrekker die jouw situatie deskundig heeft beoordeeld. Globaal gezien is er veel mogelijk, van € 5.000 tot € 1.000.000. Ga gerust in gesprek om de mogelijkheden te onderzoeken. Zolang je een gezond bedrijf hebt dat al minimaal 15 maanden bezig is en winst maakt bij een omzet van meer dan € 50.000, willen banken graag met je praten.