VCA training Amersfoort helpt bedrijfsongevallen voorkomen en marktpositie versterken

26-05-2020, 16:10 |Van onze partner

Als je iemand in je omgeving hebt die wel eens bedrijfsongeval heeft gemaakt, dan weet je mogelijk ook dat de consequenties daarvan groot kunnen zijn. Van klein letsel tot arbeidsongeschiktheid of zelfs de dood, het is niet iets om licht op te vatten. Zeker niet in de wetenschap dat er nog steeds ieder jaar zo’n 200 duizend arbeidsongevallen plaatsvinden, waarbij in 4.300 gevallen sprake is van letsel. Zestig keer per jaar overlijdt er zelfs iemand als gevolg van een bedrijfsongeval. Om daar wat aan te doen, is VCA-certificering in het leven geroepen. Het belang daarvan is afgelopen jaren sterk gegroeid en intussen is het VCA-certificaat bijna onmisbaar als je actief bent in risicovolle sectoren als de bouw, de elektrotechniek of de (petro)chemische industrie. Daarom is het voor Barnevelders handig om te weten dat als locatie voor het halen van het VCA Amersfoort tegenwoordig ook een optie is.

Wat is VCA eigenlijk?

In 1994 kwamen samenwerkende aannemers en vertegenwoordigers van de petrochemische industrie tot het opstellen van de Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA). Samen wilden zij namelijk komen tot een onafhankelijk toetsingssysteem om het veiligheidsbeleid van bedrijven in de sector te controleren. Dat was ruim 25 jaar geleden. Inmiddels is VCA uitgegroeid tot de bekendste en meestgevraagde certificering op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer. Voor bedrijven en werknemers in de risicovolle sectoren is het VCA-diploma een instrument waarmee ze kunnen aantonen te werken met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu. Ook tonen zij hiermee aan te beschikken over alle noodzakelijke basiskennis over deze thema’s in relatie tot hun werkomgeving.

Voordelen voor bedrijven en medewerkers

Het hoofddoel van een VCA training is een basis te creëren die ervoor zorgt dat de kans op bedrijfsongevallen sterk verminderd wordt. Deze veiligheid is natuurlijk een belangrijk voordeel voor zowel de gezondheid van medewerkers alsmede het voorkomen van eventuele vervelende consequenties van een bedrijfsongeval voor het bedrijf. Maar er zit nog een ander belangrijk voordeel aan, en dat heeft te maken met de marktpositie van zowel bedrijven als individuele werknemers. Omdat opdrachtgevers steeds vaker alleen klussen willen uitbesteden aan bedrijven met VCA-certificering, biedt VCA een ingang tot opdrachten en streepje voor op concurrenten die de certificering niet hebben. Voor werknemers die aan de slag willen in een risicovolle bedrijfstak biedt het VCA-diploma een nuttige toevoeging op het CV. Steeds meer werkgevers stellen het bezit hiervan namelijk als eis bij sollicitatieprocedures.

Verschillende varianten van de VCA cursus

Er bestaan verschillende varianten van de VCA-cursus, dus het is van belang om de juiste te kiezen. Voor medewerkers op de werkvloer is er de cursus VCA Basis, ofwel B-VCA. Voor hun leidinggevenden is er de cursus VCA-VOL, wat staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Zzp’ers in risicovolle branches moeten ook voor VCA-VOL gaan. Intercedenten in de uitzendbranche die werknemers detacheren naar risicovolle werkplekken moeten voor de VIL-VCA gaan, wat staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Voor hoveniers, gemeentewerkers in de plantsoenendienst, stratenmakers en medewerkers uit de sociale werkvoorziening is er de cursus VCA Groen. Deze cursus is in feite dezelfde als de B-VCA cursus, maar dan met extra aandacht voor zaken als het veilig werken met handsnoei- en handtuingereedschappen en het correcte gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Drie manieren om de cursus te volgen

Naast dat er verschillende varianten van de VCA-training zijn, zijn er ook drie verschillende cursusvormen waar men uit kan kiezen. Het is mogelijk om de cursus te volgen als een klassikale training. Meestal kan dit op één dag afgewerkt worden, inclusief een proefexamen en het officiële examen. Een alternatieve cursusvorm is de e-learning, een online cursus. Ook deze wordt afgesloten met het officiële examen. Voor mensen die liever thuis op hun eigen tempo studeren, is het mogelijk om cursusmaterialen te ontvangen en zelfstudie te doen. In dit geval is het noodzakelijk om het officiële examen af te leggen bij een erkend examenbureau. Een proefexamen maken is altijd mogelijk om goed beslagen ten ijs te komen bij het afleggen van het echte examen. Na het succesvol afleggen van het examen wordt het VCA-certificaat verstrekt. Het VCA-certificaat is tien jaar geldig.