Zo haal je alles uit een bezichtiging

14-10-2019, 08:36 |Van onze partner

Het is zover, je begint met het bezichtigen van woningen en hoopt je droomhuis tegen te komen. Het kopen van een huis is een flinke beslissing en je wil dan ook alles uit je bezichtiging halen. Je wil natuurlijk niets over het hoofd zien en alle vragen stellen die je hebt. Hoe zorg je ervoor dat je alles uit een bezichtiging haalt? Je leest het in dit artikel.
 

Zet je vragen van tevoren op een rijtje
Voordat je naar de bezichtiging gaat, heb je de tijd genomen om de beschrijvingen te lezen en foto’s van de woning te bekijken. Schrijf de vragen die je aan de hand van deze informatie hebt op en neem de vragen mee naar de bezichtiging. Denk ook na over eventuele andere vragen die je buiten de gegeven informatie hebt. Bijvoorbeeld of er mogelijkheid tot uitbouw is of wanneer de cv-ketel is vernieuwd.

Neem de tijd voor de bezichtiging
Laat je niet door de woning heen jagen door de aankoop- of verkoopmakelaar. Neem de tijd voor de bezichtiging en noteer wat je opvalt aan de woning, zowel in positieve als in negatieve zin. Een woning kopen is een grote investering en je wil de woning dan ook zo goed mogelijk bekijken. Probeer ook na de bezichtiging de tijd te nemen om even te evalueren en de informatie tot je door te laten dringen. Zo blijft het beeld van de woning beter hangen.

Vergeet de omgeving niet
Behalve de woning zelf, is de omgeving natuurlijk ook heel belangrijk. Maak daarom ook een rondje door de omgeving, bijvoorbeeld op de fiets of lopend. Wat valt je op en wat is voor jou belangrijk? Bekijk waar de belangrijke voorzieningen liggen en of je jezelf in deze omgeving ziet wonen.  Zo heb je een goed beeld van jouw eventuele toekomstige buurt.

Zet de voor- en nadelen naast elkaar
Neem alle positieve, maar ook de negatieve dingen die je opvielen tijdens de bezichtiging en zet ze naast elkaar. Neem daarbij ook de omgeving van het huis mee. Zo creëer je samen met je partner een goed overzicht van de woning. Ook bespreek je zo makkelijk wat voor de één een nadeel is en of dit een reden is om af te zien van de koop.
 

Huis gekocht? Start het voorbereiden van je verhuizing
Met een succesvolle bezichtiging en een geaccepteerd bod ben je de trotse eigenaar van je nieuwe huis. Nu is het tijd om te starten met je aanstaande verhuizing. Begin bijtijds met het zoeken van verhuizers, om zo zeker te zijn dat jouw verhuisbedrijf voldoende beschikbaarheid heeft. Vergeet ook niet om van tevoren de administratieve zaakjes te regelen, zoals het doorgeven van je adreswijziging en het checken of je recht hebt op verhuiskostenvergoeding. Zo kom je tijdens of na je verhuizing niet voor onaangename verrassingen te staan.