• Martin van den Brink liet zien dat de ritzege in de tweede etappe geen toevalstreffer was. De Harskamper won ook de achtste etappe in de Dakar Rally.

    Victor Eleuterio

´Deze zege is mooi, maar we willen er nog meer´

TILCARA ,,Dit is zo verschrikkelijk mooi.´´ Martin van den Brink kon zijn vreugde na de winst in de achtste etappe van de Dakar Rally niet verborgen houden. ,,Hier zijn wij heel erg blij mee.´´ De Harskamper won dinsdag op magistrale wijze de marathon-etappe. ,,Deze zege is nog mooier dan de eerste overwinning.''

Berry Kamphorst

Na dagen vol tegenslag werd de equipe van Martin van den Brink, Marcel Blankestijn en Daniel Kozlovský beloond voor het doorzetten. Het is na de winst in etappe twee de tweede dagzege voor Mammoet Rallysport in de Dakar Rally 2017.

Van den Brink en zijn co-piloten in de Renault Sherpa maakten een vreugdedans na het passeren van de finish. De Harskamper had in de snelle proef over 174 kilometer alles en iedereen zijn hielen laten zien en stak de vreugde niet onder stoelen of banken. ,,We zijn als 23e gestart. Ik moest constant door het stof van trucks die we inhaalden. We hebben alles gegeven en laten zien dat we wel degelijk meetellen. Als de truck heel blijft zijn we voor iedereen een geduchte concurrent,'' zo liet Van den Brink Martin direct na de proef weten.

ADRENALINE De mannen van Mammoet Rallysport vlogen over de piste in Bolivia. ,,We hebben enorm strak gereden. We waren een beetje boos na de pech van gisteren. Dat gaf mogelijk extra adrenaline. We hebben gisteren in het bivak de problemen met de naaf kunnen verhelpen. Vervolgens hebben Daniel en Richard Mouw de hele nacht doorgewerkt om de truck te prepareren voor vandaag. Opnieuw bleek dat de Renault genoeg potentie heeft om in de top te eindigen. De Sherpa liep geweldig. We hebben weliswaar iets minder vermogen door het terugschroeven van de turbocapaciteit. Maar we gaan zo hard dat het niet veel uitmaakt.''

De 46-jarige Harskamper bleef in de ingekorte etappe naar Salta de fabrieksteams van Iveco en Kamaz voor. ,,Dat geeft veel voldoening. Dat wij als klein team die miljoenenformaties kunnen verslaan. Dat geeft hoop voor de toekomst. Als wij er in slagen om de kinderziektes er uit te halen dan gaan we mee spelen in de top van het klassement.´´

´GEEN TOEVALSTREFFER´ In zijn jacht op dagsucces en eerherstel passeerde Van den Brink dinsdag maar liefst 15 equipes. Ook rijders als Mardeev, Stacey, Loprais, Jos Smink en Wuf van Ginkel moesten eraan geloven. Van den Brink en zijn manschappen begonnen ruim achter deze teams maar passeerde ze allemaal tijdens de race. ,,Ik ben vooral blij dat we hebben laten zien dat de winst in de tweede etappe geen toevalstreffer was. Als we verder niets hadden laten zien dan waren we mogelijk de 'eendagsvlieg´ geweest. Wij willen juist laten zien dat we in de top mee kunnen strijden. Daarom is de zege van vandaag nog mooier dan de eerste overwinning. ´´

VAN GINKEL INGEHAALD Achter Martin van den Brink eindigde Federico Villagra (Iveco) als tweede (op 17 seconden). De Kamaz-toppers Eduard Nikolaev en Dimitri Sotnikov werden derde en vierde op respectievelijk 0.42 en 2.42. Ton van Genugten was de tweede Iveco-rijder. Hij gaf 3.49 toe op een ontketende Van den Brink. Edervener Wuf van Ginkel (waterdrager voor de kopmannen van het De Rooy Team) eindigde dinsdag als 11e. Van Ginkel gaf 9.20 toe en zag in de race Van den Brink (die 8.30 minuten later was gestart) zelfs voorbij komen. ,,Deze overwinning is prachtig en ik ben er heel erg blij mee, maar we willen er meer,'' aldus de ´hongerige´ kopman van Mammoet Rallysport.

Pascal de Baar, die als snelle assistent van Van den Brink begon maar door de pech van de Harskamper hoger in het klassement staat, handhaafde zich in de top tien. Hij verbeterde zich zelfs en staat na de marathon-etappe vijfde.

Na de achtste etappe is de Rus Sotnikov de nieuwe koploper in het vrachtwagenklassement. De Kamaz-rijder heeft 1.46 voorsprong op teamgenoot 1.46. De Rooy, die 7 minuten verloor door een lekke band, is derde op 2.20. De Baar heeft een achterstand van ruim drie kwartier op de koploper.

AFGELAST De negende etappe van vandaag is afgelast. De etappe over 977 kilometer naar Chilecito ging niet door vanwege een aardverschuiving, veroorzaakt door de vele regen, op de serviceroute. De meeste voertuigen moesten via een alternatieve route naar het bivak in Salta. Donderdag wordt de rally hervat.