• Ilse Volkers na de huldiging van de 200 meter rugslag.

    DWK

Iris Onnink dé gouddelver voor DWK in Eindhoven

BARNEVELD/EINDHOVEN DWK heeft afgelopen weekend negen medailles gepakt bij de Nederlandse Junioren Jeugd Kampioenschappen (NJJK) in Eindhoven. Iris Onnink pakte er liefst acht in de paralympische klasse.

Onnink pakte de nationale titels op de 200 meter (m) vrije slag én op de 50 m schoolslag in de paralympische S9/S10 klasses. Daarnaast pakte zij ook nog vier keer zilver en twee keer brons en was daarmee de succesvolste zwemster binnen de ploeg.
Ilse Volkers was eveneens succesvol met een zeer sterke race op de 200 m rugslag, waarin zij de zilveren medaille opeiste.


PERSOONLIJKE RECORDS Onnink was dus goed op dreef dit toernooi. Bijna al haar afstanden sloot ze af in persoonlijke records. Het bijzondere is, is dat snelle tijden niet altijd garant staan voor medailles. De resultaten in de paralympische klasses worden vergeleken met de wereldrecords van elke afzonderlijke klasse en op basis daarvan is het puntenaantal (1000 punten is het wereldrecord) bepalend voor de medailleverdeling. Haar beste verbetering was de 200 m wisselslag. In de finale verbeterde zij zichzelf van 3.04,13 naar 3.02.34.


FINALEPLAATSEN Het NJJK leverde de DWK-zwemmers naast deze medailles ook een aantal sterke persoonlijke records en finaleplaatsen op. Dylan Donkersteeg en Vera Renshof drongen door tot de finales van respectievelijk de 50 en 100 m vrije slag.
Donkersteeg tikte daarin als tiende aan. Renshof was in de finale op de 100 m vrije slag sneller dan in de voorrondes en met 58.58 tikte zij als zevende aan. Haar beste ranking was de vijfde plaats op de 200 m vrije slag, in een persoonlijk record van 2.06,48. Eerder in het toernooi was er ook al een besttijd op de 800 vrije slag met 9.40,85.
Ilse Volkers behaalde ook de finale op de 100 m rugslag. Nadat ze in de series haar persoonlijk record aanscherpte tot 1.05,31 werd zij in de finale negende met 1.06,34. In de voorrondes van de 200 m wisselslag was Volkers ook sneller dan ooit met 2.30,17.

Elke zwemmer wist zich wel te verbeteren op één of meerdere afstanden. Zo kwamen dus ook Nora Brouwer (200 m vrije slag), Joas Groeneveld (200 m vrije slag), Lena Minderaa (50 en 100 m vlinderslag) en Gjalt Panjer (100 m vrije slag) tot persoonlijke besttijden.
Dylan Donkersteeg liet ook een uitstekende progressie zien met 23.94 op de 50 m vrije slag en 52.95 op de dubbele afstand. Opvallend was dat Brouwer, Groeneveld en Panjer hun besttijden vestigden als startzwemmers van de estafettes.


TEGEN DE KLOK Op de estafettes waren er geen grote kansen op medailles en dus was het vooral racen tegen de klok. Alle teams wisten zich te verbeteren ten opzichte van de kwalificatietijden.
De beste klassering was de zesde plaats voor de meiden op de 4x100 m vrije slag. Minderaa, Brouwer, Volkers en Renshof kwamen hierin op 4.05,10 en bleven daarmee slechts 0.3 seconden verwijderd van het clubrecord.