• De veldcompetitie wordt dit seizoen als niet gespeeld beschouwd. Voor Spirit heeft de beslissing van het KNKV de meeste impact.

    Bram van den Heuvel

Spirit mist kampioenschap

BARNEVELD Na uitvoerig overleg en met de nodige vertraging heeft de Nederlandse korfbalbond (KNKV) dinsdagmiddag een besluit gecommuniceerd over de afwikkeling van de veld- en zaalcompetitie 2019-20. De veldcompetitie was iets over de helft en wordt als niet gespeeld beschouwd.


Peter de Kinder

In de meeste zaalcompetities stonden nog drie van de veertien wedstrijden op het programma en gaat de huidige tussenstand de boeken in als eindstand, met de daarbij behorende consequenties qua promotie en degradatie.
ONGESLAGEN KOPLOPER Voor Spirit heeft de beslissing van het KNKV de meeste impact. De club uit Voorthuizen was na acht wedstrijden de ongeslagen koploper van Poule 2G in de veldcompetitie en mist op deze manier een vrijwel zeker kampioenschap. De vertrekkende trainer Ferry Hakstege hierover: ,,Ontzettend teleurstellend dat we het niet kunnen afsluiten met een kampioenschap". In de zaal staat Spirit na elf wedstrijden op de zevende positie, een plek die verplicht tot het spelen van een promotie/degradatie play-off. Hakstege: ,,Het is nog onduidelijk hoe de zaalcompetitie eindigt. Dit kan met een beslissingswedstrijd of door het vergelijken van de prestaties van de verschillende nummers zeven. In dat geval handhaaft Spirit zich in de eerste klasse".
AFGEMAAKT Als een van de weinige ploegen heeft ODIK de zaalcompetitie wel afgemaakt. De Barnevelders werden zevende en voorlaatste in de Hoofdklasse en degraderen hierdoor. Op het veld stond de ploeg van de vertrekkende trainer Hugo van Woudenberg na acht wedstrijden op de tweede plek in de 1e klasse B. Doordat er een streep door deze competitie gaat, speelt ODIK volgend seizoen op het veld weer in de eerste klasse.
Revival speelt door de beslissing van de korfbalbond zowel op het veld als in de zaal volgend seizoen in de tweede klasse. Na een flitsende start in de zaal hadden de korfballers uit Terschuur een moeizaam seizoen in de zaal. Uiteindelijk stond de ploeg van trainer Albert Kuijsten na elf duels op de zesde plaats, voldoende voor handhaving.
Op het veld stond Revival na acht wedstrijden ook op de zesde plek en was klassebehoud in elk scenario logisch. Kuijsten: ,,Eerlijk gezegd had ik wel verwacht dat deze keuze gemaakt zou worden, dit doet het meeste recht aan de situatie".
Voor DWS heeft de beslissing weinig impact. Met een vierde positie in de zaal en een verdienstelijke derde plek op het veld was al min of meer duidelijk dat de club uit Kootwijkerbroek van trainer René Slegh volgend seizoen in beide competities weer in de tweede klasse zal uitkomen.