• Martin van den Brink (midden), navigator Marcel Blankestijn (rechts) en monteur Daniel Kozlovský boekten hun tweede dagsucces in de Dakar Rally 2017.

    Arjan Schimmel

Magistrale zege Van den Brink in marathon-etappe Dakar Rally

SALTA ,,Dit is zo verschrikkelijk mooi!´´ Martin van den Brink kon zijn vreugde niet bedwingen. ,,Hier zijn wij zo blij mee.´´ De Harskamper won in de Dakar Rally op magistrale wijze de achtste etappe. Na dagen vol tegenslag werd de equipe van Mammoet Rallysport beloond voor het doorzetten. Het is de tweede etappe-overwinning voor het team deze editie. Teamgenoot Pascal de Baar handhaafde zich bovendien uitstekend in de top van het klassement. De Baar is vijfde algemeen.

Berry Kamphorst

Van den Brink en zijn co-piloten Marcel Blankestijn en Daniel Kozlovský in de Renault Sherpa maakten een vreugdedans na het passeren van de finish. De Harskamper had in de snelle proef over 174 kilometer alles en iedereen zijn hielen laten zien en stak de vreugde niet onder stoelen of banken. ,,We zijn als 23e gestart. Ik moest constant door het stof van trucks die we naderden en inhaalden. We hebben alles gegeven en laten zien dat we wel degelijk meetellen. Als de truck heel blijft zijn we voor iedereen een geduchte concurrent.´´

De 46-jarige Harskamper bleef in de ingekorte etappe naar Salta de fabrieksteams van Iveco en Kamaz voor. ,,Dat geeft zo veel voldoening. Dat wij als klein team die miljoenformaties kunnen verslaan. Dat geeft hoop voor de toekomst.´´

Achter Martin van den Brink eindigde Federico Villagra als tweede (op 17 seconden). De Kamaz-toppers Nikolaev en Sotnikov werden derde en vierde op respectievelijk 0.42 en 2.42. Ton van Genugten was de tweede Iveco-rijder. Hij gaf 3.49 toe op een ontketende Van den Brink.

Pascal de Baar, die als snelle assistent van Van den Brink begon maar door de pech van de Harskamper hoger in het klassement staat, handhaafde zich in de top tien. Hij verbeterde zich zelfs en staat na de marathon-etappe vijfde.

Edervener Wuf van Ginkel (waterdrager voor de kopmannen van het Petronas De Rooy Iveco Team) eindigde vandaag als 11e. Van Ginkel gaf 9.20 toe en zag in de race Van den Brink (die 8.30 minuten later was gestart) zelfs voorbij komen.

Na de achtste etappe is de Rus Sotnikov de nieuwe koploper in het vrachtwagenklassement. De Kamaz-rijder heeft 1.46 voorsprong op teamgenoot 1.46. De Rooy is derde op 2.20. De Baar heeft een achterstand van ruim drie kwartier op de koploper.

Woensdag gaat de negende etappe van Salta naar Chilecito. De etappe telt totaal 977 kilometer. De special is 406 kilometer. ,,We kijken er naar uit. We rijden weer in Argentinië dus minder hoog dan in Bolivia. We gaan weer voor een topklassering,´´ aldus Van den Brink.

Op weg naar het bivak in Salta moest het team overigens de koers wijzigen. De Dakar organisatie richt een noodbivak in bij Tilcara, zo'n 200 kilometer voor Salta waar het geplande bivak is. Door het slechte weer kunnen servicetrucks, pers en deelnemers niet naar Salta. De omleiding zou zo'n 24 uur extra kosten.

Wat voor gevolgen dit heeft voor de etappe van morgen is nog onduidelijk.