• Erik van't Land
  • HSV Barneveld

Nieuwe voorzitter HSV: 'Vissen is puzzelen'

BARNEVELD Inmiddels is hij een jaar of 25 lid van de club, sinds vorige maand mag hij zich voorzitter noemen. Theo de Vries zwaait de komende jaren de scepter als 'het gezicht' van één van Barneveld's grootste sportclubs, Hengelsport Vereniging Barneveld. In gesprek over de kalmte aan de waterkant, ambities en ledentallen. ,,Het zou heel gaaf zijn om de duizend te passeren de komende jaren."

Jurre Jochemsen

Eind vorig jaar werd hij al gevraagd om Gerrit Knotters op te volgen als preses van de club die zowat de duizend leden aantikt. Na enige bedenktijd hapte de visser toe. ,,Natuurlijk vergt deze functie tijd, maar deze club heeft zoveel enthousiaste en jonge (bestuurs) leden, dat ik het alleen maar prachtig vind eigenlijk. Samen met de rest van het bestuur wil ik mij inzetten voor deze club. We willen omhoog in ledental, gaan ons nog meer richten op social media en willen het bestuur uitbreiden. Daar kom ik zo graag nog wat uitgebreider op terug."

De Vries, bekend van de gelijknamige bakkerij in zijn woonplaats Barneveld, vist al van jongsaf aan. Waren het eerst de singels in de buurt waar hij aan de waterkant zat, nu zijn het de grotere wateren waar hij op zoek is naar de karpers en de snoeken. ,,Heerlijk om op een miezerige zondagochtend op het Mobagat te zitten en te genieten van de rust. De ene persoon ziet liever een filmpje, ik zit liever aan de waterkant, hoewel ik ook geen hekel heb aan het kijken van films hoor, haha."

CREËREN De Vries (35) is als gezegd een jaar of 25 lid van de club. ,,Niet elke visser is natuurlijk lid bij ons, maar het zou wel mooi en goed zijn als dat wel het geval was. De club kan tenslotte wat voor je betekenen. Dan praat je bijvoorbeeld over visuitzettingen, het onderhouden van de viswateren, laten we het 't creëren van de goede omstandigheden noemen. Verder organiseren we de nodige wedstrijden door het hele jaar heen, van witviswedstrijden voor vaste hengels tot aan roofviswedstrijden en karperwedstrijden met werphengels. De vereniging stelt daarbij van alles beschikbaar qua middelen." Kan De Vries bogen op grote successen? Hij graaft in het hoofd. ,,Poeh, ik heb wel wat wedstrijden gewonnen, maar ben ook wel de nodige keren tweede geworden, bijvoorbeeld bij karperwedstrijden. Wel ben ik me in mijn jeugd al veel gaan verdiepen in de sport; dat kwam ook doordat maatjes van me gingen vissen."

Eind vorig jaar werd De Vries door het bestuur van de HSV gevraagd. ,,Gerrit Knotters stopt er door privé-omstandigheden mee en ik heb wel even moeten nadenken natuurlijk. Maar ik ben geraakt door het enthousiasme van het huidige bestuur, dat veelal uit jongere mensen bestaat." Naast De Vries hebben Gert van de Kraats (visstandbeheer), secretaris Maikel Dijkshoorn, penningmeester Joost Maasland, Erik van Schoonhoven (algemeen bestuurslid) en Pieter Hoekstra (ook visstandbeheer) zitting in het bestuur. ,,We zoeken nog naar iemand die zich beschikbaar wil stellen voor de wedstrijdcommissie en de materialen. Dan zouden we weer compleet zijn."

MEER DAN DOBBERS KIJKEN Waar gaat De Vries zich hard voor maken? ,,Ik ben door mijn werk als bakker al druk met sociale media en dat willen we ook uitbreiden bij de HSV. Verder willen we meer naar buiten treden als 'gezellige club'. Veel mensen denken misschien dat we een saaie vereniging zijn, maar daar is zeker geen sprake van. Het is meer dan 'alleen maar een beetje naar dobbers kijken'. Een pilsje en de nodige gezelligheid horen er zeker ook bij. En het mooie is dat we natuurlijk allemaal dezelfde passie hebben."

ONSTUIMIG Wat is voor De Vries zelf de schoonheid van de vissport? ,,Vissen is puzzelen. Je moet het goede aas hebben, de juiste onderlijntjes, maar het allerbelangrijkste is wel om de goede visplek te vinden. Ik ga er dan ook helemaal in op. Juist de focus en concentratie geven mij de nodige rust. Heel veel mensen denken dat vissers heel vaak gaan nadenken tijdens het vissen, maar dat werkt bij mij in elk geval niet zo. Hoe staat de wind, wat denkt de karper, dat soort vragen spookt door mijn hoofd. Aan andere dingen denk ik juist niet." Het varen op een bootje draagt nog meer bij aan het hele plaatje, zo vindt de nieuwe preses. ,,Heerlijk om op het Mobagat lekker zachtjes te varen en de karpers gewoon onder je boot te zien zwemmen. Pff, dat is haast nog mooier dan het vangen zelf joh. Prachtig… En ja, het is ook nog eens gezond, want je bent altijd in de buitenlucht bezig. Alleen is het wel zo dat het 't beste is om bij onstuimig weer te vissen. Ja, dan bijten ze het beste hè."

Ledenvergaderingen van de HSV vinden plaats in het Rebellenhonk, bij gebrek aan een echte 'eigen' kantine. ,,En bestuursvergaderingen vinden gewoon bij iemand thuis plaats, geen enkel probleem dus. Kom als visser dus gerust eens langs bij de HSV, dan wel bij een wedstrijd, of op een andere manier. Hoe meer mensen op de club, des te beter."