• Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef De Hof: Familietraditie met eigentijdse toque

RENSWOUDE Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chef-kok. Voor de Barneveldse Krant bezoekt hij elke twee weken een restaurant in de regio Barenveld en schrijft hij een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag restaurant De Hof in Renswoude.

SPIEGELBEELD Of je nu vanuit Woudenberg-Scherpenzeel of vanuit De Klomp-Veenendaal komt, bij het binnenrijden van Renswoude zie je aan weerszijden prachtige, gelijkwaardige familiebedrijven. Een mooi spiegelbeeld bij binnenkomst in Renswoude. En vanuit beide richtingen gaat het om horeca met de derde generatie aan het roer, geweldig. Aan de Scherpenzeelse zijde hebben we restaurant De Dennen, dat ik al eerder bezocht. Vanuit De Klomp zie ik restaurant De Hof van de familie Bos liggen, met Jan Egbert Bos aan het roer. En dat restaurant is nu aan de beurt.

FAMILIEHANDEN Het valt mij tijdens mijn bezoeken overigens op dat er veel horecabedrijven in familiehanden blijven. Ik vind dit zeer positief, het geeft mij een goed gevoel van vakmanschap, gastvrijheid en warmte. Wat is het dan toch jammer, dat het bij andere ambachten minder het geval is en dat we nu een tekort hebben aan ´handarbeiders´, zoals slagers en bakkers, maar ook als het gaat om groenten en fruit, zuivel en kaas en eieren. De grootgrutters hebben deze ambachten onder een dak gebracht en vechten tegen elkaar voor hun bestaan.

DUIM OMHOOG Maar gauw terug naar restaurant De Hof, met ruim tachtig jaar verleden en ervaring, dat steeds met de tijd is meegegaan tot op de dag van vandaag. Het gevolg is een gastvrije, moderne, sfeervolle accommodatie voor jong en oud, waar het goed toeven is. Niet alleen voor het restaurant, maar ook voor trouw- en feestactiviteiten is het een prachtige locatie. Het is goed en gemakkelijk te bereiken in het hart van de Gelderse Vallei, met een parkeergelegenheid waar iedere horecaman/vrouw van droomt.

De weg binnendoor ernaar toe is gezellig, landelijk en kronkelend. Het is jammer, dat het al aardig donker begint te worden en ik minder kan genieten van de prachtig winterse uitstraling. Ik moest toch wel even goed uitkijken bij het links afslaan om te parkeren. Iets meer licht voor de ingang is welkom en daarbij schrok ik van mijn eigen autolichten in de beglazing van de terras afzetting. Ik loop langs de oplaadpunten voor de fietsen naar de ingang aan de voorzijde. Er is duidelijk op mij gerekend, want de deuren gaan automatisch open en laten een goedkeurende sticker van Rob Geus met zijn duim omhoog zien. Het is goed om even naar het filmpje van Rob Geus te kijken op de site van De Hof. U wordt dan gewaar wat voor een fantastisch, prachtig en gastvrij horecabedrijf - zowel voor als achter de schermen - u kunt gaan bezoeken.

SMETTELOOS WIT Ik word welkom geheten, stel me voor en geef aan dat ik een tafel heb gereserveerd voor twee personen. Dat was bekend. Ik hang de jassen op in de garderobe. Ik mag kiezen: in de serre aan het raam of binnen voor de open haard. Het wordt de laatste. Heerlijk, aan een tafel met smetteloos wit linnen tafellaken en mooi gevouwen linnen servet, ja daar houd ik zo van. De serre is goed bezet, mede door de twee grotere groepen van 8 en 10 personen, maar in het sfeervolle gedeelte waar ik zit, zijn ook meerdere tafels bezet met gasten. Ze druppelen nog steeds binnen, dat is een goede zaak voor een doordeweekse dag.

BESCHONKEN CHAMPIGNON Een jonge kelner met een vrolijke uitstraling komt aan tafel en vraagt of ik een drankje vooraf wil en de kaart wil inzien. Graag, antwoord ik en wat de kaart betreft laat ik mij door de chef verrassen. Ik leg het hem nog even uit waar het precies om gaat. Vervolgens komt hij met de drankjes en geeft aan dat ik heerlijk verrast ga worden. Hij schotelt me vers afgebakken broodjes voor met roomboter, kruidenboter en goed gedoseerde truffelmayonaise. Het vertelt desgevraagd dat hij Jango van Hese heet en dat hij zijn opleiding drie jaar in dit bedrijf geeft genoten. Hij wil graag naar de Hogere Hotelschool in Apeldoorn of Deventer, een goed streven.

Jango geeft aan dat ik een verrassingsmenu krijg met een voor-, hoofd- en nagerecht en vraagt of hij daarbij ook een wijntje mag schenken. Natuurlijk en laat het voorgerecht maar komen. Et voilá, een proeverij op porselein geserveerd met daarop gerookte zalm, carpaccio, dagsoep van pastinaak en een beschonken champignon, legt Jango keurig uit. Wat moet ik van die champignon denken?, vraag ik. Die wordt krokant gebakken in bierbeslag, zegt Jango lachend, terwijl hij ons een heerlijke Italiaanse Pinot Grigio inschenkt met een frisse, licht gekruide smaak. Prima combi. Om de smaakpapillen tussendoor te neutraliseren, krijg ik gewoon een karaf water uit de kraan, heerlijk.

TRIO VAN VIS Het wordt toch kiezen geblazen, maar de keuze is snel gemaakt. Mijn tafelgenote gaat, als dochter van een slager, natuurlijk voor de kalfssukade, terwijl ik al geniet van de presentatie van het vistrio op het ovalen bord. Ik krijg een dubbel glas en een extra bordje, voor het geval dat ik toch de keuze van mijn tafelgenote wil proeven, zegt Jango. Toppie. Het valt gelijk op dat er meerdere bereidingstechnieken zijn gebruikt, zoals de gegrilde zalm, op de huid gebakken zeebaarsfilet en de gamba's. Alles is heerlijk van smaak en heeft een goede cuisson. De gepofte cherrytomaatjes vormen een goede combi, net als een witte wijnsaus bij de vis. Wat de kers op de taart is, is de saus bij vis en vlees, maar helaas was dat nu niet het geval, jammer.

De prachtige Franse Chardonnay, mooi vol en zelfs een beetje romig van smaak, deed mij de saus snel vergeten. Toch nog even ruilen: gamba geven en sukade krijgen. De langzaam gegaarde sukade is daarna nog even crispy gebakken, lekker en een verrassing in de mond. De Italiaanse Passimento deed het prima hierbij en gelukkig dat ook de saus apart is geserveerd. De verdere garnituren kunnen beter.

SOUS-CHEF EN LEERMEESTER Wat moet chef-kok John Kluts een gelukkig man zijn dat hij zorgeloos kan genieten van zijn vrije dag met zo'n sous-chef. Het is de 29-jarige Elwin van Dokkum. Hij komt zelf het dessert serveren. Het is een heerlijke proeverij. Ja hoor, gelukkig eindelijk weer eens een kok met een hoofddeksel zoals het hoort. Niet met een toque, zoals in mijn tijd, maar een hedendaagse. Elwin krijgt de complimenten van mijn tafelgenote: het staat hartstikke leuk. Ik vraag of hij tijd heeft om even aan te schuiven, zodat we even kunnen evalueren. Elwin heeft de vakschool in Wageningen doorlopen en is daarna in tien jaar tijd doorgegroeid tot sous-chef in De Hof. Hij is helemaal bezeten van het prachtige koksvak, gepassioneerd en staat honderd procent achter wat hij doet. Het is zelfs zo dat hij nu de begeleiding verzorgt van de leerlingen van ROC Wageningen.

Gezellig pratend vertel ik hem wat ik ervan vond en geef tips en voorbeelden hoe culinair te groeien: Vooral variëren met meer streekproducten, de seizoenen en vergeet de basisregels niet van het kok zijn. We zijn het eens en ik bedank hem voor zijn mooie prestatie. Datzelfde geldt voor Jango. Na het betalen zie ik ook nog de heer Bos sr. aan tafel zitten en complimenteer hem met de prachtige zaak. Ik pak de jassen en rijd daarna over de A30 recht toe, recht aan voldaan en met een goed gevoel naar huis.

Restaurant De Hof, Arnhemseweg 3, Renswoude. Telefoon: 0318-571213. Internet: www.dehof.nl. Email: info@dehof.nl. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag vanaf 9.30 uur. Keuken open vanaf 11.30 uur.

Beoordeling specialiteit van het huis: Trio van vis

Gebruik regionale ingrediënten: 3 toques (koksmutsen)

Toepassing bereidingstechnieken: 4,5 toques

Presentatie gerecht: 4,5 toques

Originaliteit: 4 toques

Smaak: 3,5 toques

Bediening: 4,5 toques

Bereikbaarheid en parkeergelegenheid: 4,5 toques

Drank- en spijskaart: 3,5 toques

Wijn-spijscombinatie: 4 toques

Prijs-kwaliteitverhouding: 3,5 toques

Restaurant De Hof is beoordeeld met gemiddeld 4 toques - ,,kan gemakkelijk beter´´

Een deelnemer kan maximaal 5 BDU-toques verdienen.