• mr. drs. J.A. (Joost) Karels, als juridisch medewerker werkzaam bij BVD advocaten.

    BVD Advoacten

Een eigen vuurwerkshow? Geen goed idee!

BARNEVELD Om het nieuwe jaar in te luiden, wordt er sinds jaar en dag door veel mensen vuurwerk afgestoken. Dit gold ook voor twee mannen uit het westen van ons land. Afgelopen jaarwisseling verliep echter niet zo als ze hadden gehoopt. Met wat kennis die de twee zwagers hadden opgedaan achter de schermen van professionele vuurwerkshows was er een heuse mortierstellage in elkaar gezet. Ze waren (voor sommigen althans) de helden van de buurt. Elk jaar was hun show immers indrukwekkender en grootser. Inmiddels verzorgden ze een voorstelling die bijna niet onderdeed voor een professionele show.

Bijna, want helaas voor deze mannen ging het dit keer mis. Eén van de mortieren kwam niet tot ontploffing. Het vuurwerkteam van de politie werd erbij gehaald om de bom onschadelijk te maken. Na het onschadelijk maken –met behulp van de brandweer- kwam de politie achteraf met wel erg lastige vragen. En of ze ook even thuis mochten kijken. Bij één van hen werd vervolgens een aanzienlijke voorraad illegaal vuurwerk (mortierbommen) aangetroffen.

RECHTBANK Vorige maand is hun zaak door de rechtbank Rotterdam behandeld. De rechtbank overwoog: ,,Het afschieten vond plaats op de openbare weg, nota bene midden in een woonwijk, in het bijzijn van verschillende omstanders, onder wie ook jonge kinderen. Door zo te handelen hebben de verdachten onaanvaardbare veiligheidsrisico’s genomen. Uit de verklaringen (…) leidt de rechtbank af dat dit geen incident was, maar dat verdachten de afgelopen jaren al eerder illegaal zwaar vuurwerk hebben afgestoken.”

MAANDENLANGE GEVANGENISSTRAFFEN Er volgden veroordelingen vanwege “handelingen met stoffen die ongewenste effecten voor de gezondheid van de mens of voor het milieu kunnen opleveren”. Er werden gevangenisstraffen opgelegd van 18 maanden en 12 maanden, allebei voor de helft voorwaardelijk. De straf van de ene man was hoger gezien de voorraad vuurwerk die bij hem thuis was aangetroffen. De rechtbank ging niet mee in het verzoek van de verdediging om een geheel voorwaardelijke straf op te leggen. Een deels voorwaardelijke straf vond de rechtbank wel een goed idee. Dat deel van de straf hoeven ze niet uit te zitten mits er de komende drie jaar geen vuurwerk wordt aangeraakt. En zo eindigde 2018 voor deze mannen toch minder spectaculair dan het begon.

KOMENDE JAARWISSELING Morgen, 28 december, start de verkoop van vuurwerk. U mag van 31 december 18:00 tot 1 januari 02:00 uur legaal vuurwerk afsteken. In Barneveld zijn dit jaar geen vuurwerkvrije zones toegewezen. Carbidschieten is toegestaan als u daarvoor een ontheffing hebt aangevraagd. Met de ontheffing mag u in het buitengebied van Barneveld -als u 18 jaar of ouder bent- carbidschieten. Nog verstandiger is het wellicht om aan sluiten bij de grote meerderheid die in het geheel geen vuurwerk afsteekt. Een veilige jaarwisseling en een goed 2019 toegewenst!

Dit artikel wordt u aangeboden door BVD advocaten, Raadhuisplein 55 in Barneveld.
0342-740701