• Gutz

    Gutz

Eric Otter heeft eindelijk tijd voor z'n passie: hout

VOORTHUIZEN Jarenlang was hij één van de stuwende krachten achter vakantiepark de Boshoek in Voorthuizen. Sinds kort heeft Eric Otter eindelijk tijd om zich binnen Gutz, zijn nieuwe bedrijf, bezig te houden met zijn passie: hout. Daarmee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling.

Cees van Dijk

Hout, daar raakt Eric niet over uitgepraat, blijkt ook als we met hem door zijn nieuwe bedrijf lopen waar hij de laatste hand legt aan een goed geoutilleerde werkplaats. „Kijk”, zegt hij, wijzend op een stapel planken, „hier begint het mee. Al het hout dat we leveren is gedroogd en trekt niet meer krom”.

Waar het eindigt, wordt duidelijk als we buiten de resultaten zien van het onvervalste handwerk waar Eric zich mee bezighoudt. „Op de Boshoek was ik altijd in de weer met nieuwbouw en verbouwingen. Nu mijn zoons de leiding over het vakantiepark hebben overgenomen, ben ik hier vijf dagen in de week bezig”, zegt hij wijzend op het gebouw aan de Molenweg in Voorthuizen waar hij zelf de nodige verbouwingen heeft uitgevoerd. Met hout, vanzelfsprekend.

HOUT OP MAAT Niet alleen levert hij meubels en accessoires voor chalets, vakantiewoningen of gewoon voor thuis, ook bouwt Eric schuren en tuinhuisjes. Daarbij probeert hij zoveel mogelijk in te spelen op de speciale wensen van zijn klanten en gaat hij altijd ter plekke kijken of het allemaal kan wat iemand wil. „Vaak komen mensen hier met een tekening. Dan zagen wij al het hout op maat. Wie dat leuk vindt, kan vervolgens zelf gaan bouwen. Daarnaast maken we ontwerpen voor degenen die iets speciaals willen. Levertijd? Ongeveer vier weken.”

Vanwege de optimale verhouding tussen kwaliteit en prijs werkt Eric bij voorkeur met Douglas-hout. „Dat heeft een duurzaamheidsfactor 5”, legt hij uit. „Het is wel iets duurder, maar het gaat ook langer mee, laat zich gemakkelijk verwerken, is uitstekend bestand tegen het Nederlandse klimaat en het hoeft eigenlijk niet te worden geïmpregneerd.” Ook is het hout kwartsgezaagd, zoals vakmensen dat noemen. Dat betekent dat zelfs een paal van vijf meter kaarsrecht blijft.

Na een rondgang door de werkplaats, nemen we nog een kijkje in de showroom van Gutz. Daar staan onder andere kachels van Bad Boys uit Heerhugowaard, robuuste barbecues en natuurlijk tal van meubelen gemaakt van eerlijke materialen, want daar houdt Eric van.


Gutz
Molenweg 66, Voorthuizen
06-53279965