• Cees van Dijk

Gerichte training voor familiebedrijven

Advertorial

BARNEVELD ,,Samenwerken. Daar geloven we in'', zegt Willem de Jong, adviseur bij accountantskantoor Van Lienden & Kooistra. „Daarom bundelen we onze krachten om samen met familiebedrijven talent te ontwikkelen en de groei en ontwikkeling van deze ondernemingen te stimuleren."

Van Lienden & Kooistra is gespecialiseerd in familiebedrijven. „In dit segment gaat het om ondernemingen die vaak een lange historie kennen en hun specifieke kenmerken hebben", benadrukt De Jong. „Deze ondernemingen helpen wij bij het realiseren van groei en het verbeteren van het rendement. Dat doen we niet alleen door vanuit onze financiële en bedrijfskundige deskundigheid advies te geven. Ook delen we onze kennis en ervaring met ondernemers die willen leren en zich richten op een volgende fase. Zo hebben we bijvoorbeeld een speciale training ontwikkeld voor familiebedrijven."

ZAKELIJK EN PERSOONLIJK Gedurende zes trainingsdagen krijgen de deelnemers een uitgebalanceerd programma aangeboden, waarin onderwerpen als plannen en organiseren, communiceren, strategie en verbetering van resultaten aan bod komen. „Daarnaast laten we zien dat door kleine, maar structurele aanpassingen vaak direct het rendement kan worden verbeterd."

„Nadrukkelijk hebben we er voor gekozen om naast de elementen die vooral de bedrijfsvoering en de zakelijke kant betreffen ook de sociale aspecten te behandelen. Zo besteden we aandacht aan gespreksvaardigheden en presentatietechnieken. Ook bespreken we de relatie tussen familie en bedrijf." Aan het einde van de sessies beschikken de deelnemers over een uitgewerkt businessplan. „Ze hebben geleerd hoe ze meer rendement uit hun onderneming kunnen halen, er ontstaat helder financieel inzicht en de cursisten weten hoe ze zichzelf en hun bedrijf kunnen presenteren." Belangrijk is dat de deelnemers zich tijdens de training bewust worden van de bedrijfsrisico's en er zelf over nadenken hoe ze passende maatregelen kunnen nemen, vindt De Jong. „Daarom adviseer ik: kijk om je heen en laat je niet overvallen door ontwikkelingen in de markt."

Familiebedrijvigheid, een aparte tak van Van Lienden & Kooistra, biedt training en advies aan de directie, aandeelhouders en medewerkers van familiebedrijven in het midden- en kleinbedrijf. De eerstvolgende training begint op 9 april. Deelnemers kunnen zich online voorbereiden.

www.familiebedrijvigheid.nl