• Edward Doelman

Jarig Wesselshoek wil nieuwe hal bouwen

KOOTWIJKERBROEK Hij begon in 1992 in eerste instantie met het maken van kippenhokken en volières. Anno 2017 ligt de focus van Bert van Middendorp op de vervaardiging van onder meer tuinhuizen, veranda's en buitenkeukens. ,,Alle seizoenen buiten leven, dat is wat veel mensen willen", weet de eigenaar van Wesselshoek Exclusieve Houtbouw. Het bedrijf uit Kootwijkerbroek bestaat op de kop af 25 jaar.

Edward Doelman

 

,,De welbekende achthoekige tuinhuisjes. Dat was het in de jaren negentig", vertelt Bert van Middendorp. De ondernemer begon begin jaren negentig naast zijn baan als chauffeur met zijn eigen houtbouwbedrijf. In een schuur achter de woning van zijn ouders, dichtbij de kruising van de Wesselseweg met de Esvelderweg, begon hij met het timmeren van dierenhokken. ,,Tegenwoordig doen we dat nog een enkele keer, bijvoorbeeld als we nog wat resthout en een uurtje tijd over hebben. Maar dat is dan vooral liefhebberij."

 

GROEI Het vakmanschap van Van Middendorp zorgde namelijk voor groei van zijn klantenbestand. De kippenhokken zijn jaren geleden al verruild voor de bouw van elegante bouwwerken van voornamelijk eiken-, lariks- en douglashout. ,,Dat zijn de meest robuuste en duurzame houtsoorten, die ook nog veel opties bieden. Je kunt het gebruiken voor diverse afwerkingen", weet Van Middendorp, die niet lang alleen bleef. Al na een jaar nam hij zijn eerste personeelslid aan. Dat was logisch, zo legt de ondernemer uit. ,,Een tuinhuis plaatsen is met twee mensen gewoon een stuk praktischer."

De bouwwerken werden in de loop van de jaren alleen maar luxueuzer. Tuinhuizen, veranda's, buitenkeukens, met riet bedekte garages, tuinkamers; het gros van de opdrachten voor Wesselshoek Exclusieve Houtbouw wordt uitgevoerd om vaker en langer buiten in plaats van binnen te leven. De tuin is een verlengstuk van de woonkamer geworden. ,,Als je ziet hoe snel die ontwikkeling is gegaan; dat is bijna niet voor te stellen. Met led-verlichting, kachels en open haarden is het zelfs mogelijk om het hele jaar door buiten te zitten", weet Van Middendorp.

Wesselshoek groeide met die ontwikkeling mee. In 1998 verkaste het bedrijf naar de Kerkweg 17. Inmiddels heeft Van Middendorp zes man in dienst, een enthousiast team dat het hele jaar door in het hele land werkzaam is. ,,De meeste klanten komen via mond-tot-mondreclame bij ons. Daarnaast komen veel geïnteresseerden via de website ons op het spoor. Vervolgens komen zij dan vaak een kijkje nemen in onze showtuin", licht de ondernemer het verkoopproces toe. Uit dat contact haalt hij veel plezier. ,,De ideeën vertalen in een juist ontwerp en het vervolgens ook mogen maken, dat blijft iedere keer weer een leuk proces", benadrukt hij.

 

NIEUWSBOUWWENS De groei zit er na 25 jaar nog steeds in. Al jaren heeft Van Middendorp de wens om achter de huidige werkplaats een nieuwe en grotere hal te bouwen. ,,Maar daarvoor is een functiewijziging noodzakelijk. We hopen dat het dit jaar uiteindelijk rondkomt", zegt Van Middendorp. Ook is zijn zoon Teus werkzaam in het bedrijf. ,,Ik ben nog lang niet van plan om te stoppen, maar op de lange termijn zou het natuurlijk mooi zijn om het bedrijf over te dragen."