• Pauw Media
  • Pauw Media
  • Pauw Media

'Keuken is weer het hart van het huis'

BARNEVELD Ooit begon het met de handel in tweedehands motoren en machines. Daarna volgden de eenvoudige aanrechtbladen en simpele keukenkastjes. Inmiddels is Van Ginkel Keukens in Barneveld uitgegroeid tot een veelzijdige leverancier van keukens en meubilair.

Cees van Dijk

„Nee, John is er even niet. Hij is een paar keukens aan het inmeten", antwoordt de vriendelijke receptioniste wanneer we op zoek zijn naar de stuwende kracht achter Van Ginkel Keukens. Als we hem de volgende dag spreken, moet John van Ginkel (53) er zelf een beetje om lachen. Tegelijk onderstreept hij dat dit nou juist de kracht van zijn bedrijf is. „Als ik bij het meten een misser maak, is het mijn fout en niet die van iemand anders. Dan moet ik het zelf oplossen en het probleem niet bij de klant neerleggen." Volgens John is die persoonlijke aanpak kenmerkend voor zijn onderneming. Betrouwbaarheid en kwaliteit. Daar draait het volgens hem om. „Anders hadden we het hier ook niet al die jaren vol kunnen houden."

SPEELRUIMTE En een eerlijke prijs, benadrukt hij. Hoewel hij er terughoudend in is, wordt tijdens ons gesprek duidelijk dat John niet veel op heeft met de manier waarop sommige concurrenten te werk gaan. „Kijk", legt hij uit, „de prijs van een keuken wordt bepaald door de kwaliteit van de kasten en het blad, de apparatuur en de montage. En de leveranciers van de keukenapparatuur werken tegenwoordig met vastgestelde prijzen. Daar zit echt niet veel marge meer op. Ik vind dat een goede ontwikkeling en het is duidelijk voor de klant. Als je een auto gaat kopen, staat het bedrag ook vast. Hooguit kun je er nog een paar matten of een autoradio bij cadeau krijgen. Ook bij keukens is er nog wel een beetje speelruimte, maar dan moet je bijvoorbeeld denken aan een extra mooie kraan."

Dat er in Nederland volgens deskundigen een schreeuwend tekort bestaat aan betaalbare woningen, verontrust John niet, want de behoefte aan nieuwe huizen is volgens hem vooral gerelateerd aan de stand van de rente. Belangrijker vindt hij dat er sprake is van doorstroming. „Als iemand van een flat naar een tussenwoning verhuist en die bewoners gaan weer naar een hoekhuis, verkoop je drie keer een keuken. Dan zit er beweging in."

MONTAGEWERK Als scholier van een jaar of zestien hielp John al mee in de zaak van zijn vader. „Ik had niet zoveel zin om naar school te gaan, dus ging ik met de monteurs mee. Keukens plaatsen. Zonder dat mijn ouders het wisten natuurlijk. Toen ik later in de zaak kwam, heb ik ook eerst nog een aantal jaren montagewerk gedaan. En op koopavond en in het weekend hielp ik in de showroom."

Aanvankelijk ging het voorspoedig met de onderneming van vader Van Ginkel, maar in de jaren '80 kreeg de bouwwereld een flinke opdoffer en moest hij met zijn zoon alle zeilen bijzetten om die periode zonder averij door te komen. „In die tijd ging de rente fors omhoog. Mensen met een eigen huis konden de kosten soms niet meer dragen, dus geld voor een nieuwe keuken was er al helemaal niet. Wel hadden we toen het voordeel dat we de enige in deze bedrijfstak hier in de regio waren. Eigenlijk werd er in Barneveld altijd wel gebouwd, dus bleef er vraag naar nieuwe keukens. Bovendien werken de mensen hier hard, en ze sparen nog."

Na die economische dip braken er ook voor de Van Ginkels betere tijden aan en het bedrijf groeide gestaag. Inmiddels telt de onderneming 22 medewerkers. Sommigen werken er al meer dan twintig jaar. „Eigenlijk praat ik liever over collega's", zegt John en daarmee onderstreept hij de speciale sfeer binnen zijn bedrijf. ,,Destijds woonden we bij de zaak. Bij ons zaten de vertegenwoordigers aan de keukentafel. Altijd ging het over keukens. Nog steeds eten we hier samen met de collega's. Weet je, ik vergelijk het weleens met een voetbalelftal. Ook al is de trainer nog zo goed, als de spelers geen doelpunten maken, verliest het team de wedstrijd. Zo is het bij ons ook. We moeten het samen doen. Dat kan alleen als iedereen zich voor de volle honderd procent inzet. En dat gebeurt. Daarom ga ik elke dag met plezier naar mijn werk."

MEUBELZAAK Van Ginkel Keukens bleef groeien en een aantal jaren later startte Johns vrouw Wilma op de begane grond van het bedrijfspand 'Eigenstijl Wonen', haar eigen meubelzaak. Toen echter het internet de kop op stak, moest John wel even wennen aan de veranderingen die daarmee gepaard gingen. „Vanaf dat moment werden de prijzen transparanter. Voordat de klanten in de showroom kwamen, hadden ze alles al uitgezocht op internet. Dat betekende ook voor ons dat we onze aanpak moesten aanpassen. Uiteindelijk denk ik dat deze beweging goed heeft uitgepakt. Zowel voor de consument als voor ons."

Wat ondanks de opkomst van de digitale mogelijkheden onveranderd blijft, is de persoonlijke en vakkundige benadering waar het bedrijf aan hecht. „Onze eigen monteurs installeren de keukens. Elke dag hebben we zes of zeven bussen rijden. Leidingen verleggen of tegelen? Geen probleem. Bijna alles kunnen we in eigen beheer doen. In onze werkplaats realiseren we zelf de gewenste aanpassingen aan de keukens."

INTERNET Internet heeft weliswaar voor een andere manier van reclame maken en marketing gezorgd, een showroom waar mensen kunnen zien hoe een keuken er uitziet, blijft volgens John essentieel. „Investeren in een nieuwe kookomgeving vergt een weloverwogen keuze. Als je zoveel geld uitgeeft, wil je er ook een goed gevoel bij hebben.Onlangs was ik bij een presentatie waar iemand de keuken van de toekomst liet zien. Alles was virtueel." Daar gelooft John niet in. In tegendeel zelfs, want hij ziet juist dat de keuken in de woning een centralere plaats gaat innemen.

Volgens hem wordt het vooral de plek waar het gezinsleven zich afspeelt. „Steeds vaker zie je dat mensen kiezen voor een kookeiland. En als er voldoende ruimte is, een grote tafel, stoelen eromheen, kinderen die er hun huiswerk maken. En iedereen kan bezig zijn met het bereiden van eten. Een eitje koken? Met een moderne stoomoven is dat een fluitje van een cent. Je stelt in hoe hard of zacht je het ei wilt, drukt op een knop en dat is het. Ik voorzie dat het in de toekomst echt niet meer zo is dat het hele gezin in de woonkamer zit, terwijl moeder achter het fornuis staat. De keuken wordt het hart van de woning. Net als vroeger."