• De familie Pang (links aan tafel) bij het benefietdiner in Amsterdam.

    Rose Garden

Rose Garden Barneveld steunt 'Meer dan babi pangang'

BARNEVELD/AMSTERDAM Aziatische bistro Rose Garden uit  Barneveld heeft maandagavond meegewerkt aan een landelijk benefietdiner in Amsterdam. De opbrengst van 14.000 euro is bestemd voor de documentaire 'Meer dan babi pangang', over het behoud van Chinees-Indische restaurants als Nederlands erfgoed. Het diner vond plaats in Chinees restaurant Sea Palace.

Het benefietdiner was georganiseerd door de vereniging Fine Eastern Restaurants (FER), waarvan ook Rose Garden lid is. „Het waren de Chinezen die in Nederland de afhaal hebben geïntroduceerd. En ook het open zijn op zondag, waardoor de familie vervolgens met het bord op schoot naar Studio Sport kon kijken'', meldt FER-voorzitter Michael Hu in een persbericht. ,,Dit fenomeen heeft geleid tot welvaart binnen de Chinese gemeenschap. Zij kunnen met trots kijken naar de flexibiliteit om zich aan te passen en zij weten zich op eigen kracht altijd te redden."

DOORGEEFLUIKJE De documentaire wordt gemaakt door de Chinees-Nederlandse regisseur Julie Ng. De dochter van een Chinese restauranthouder uit Rozenburg kreeg thuis van haar vader te horen: 'Babi pangang? Dat is voor de Nederlanders…'. Julie wil dat het klassieke afhaalrestaurant, inclusief het doorgeefluikje, een plek krijgt op de lijst van cultureel erfgoed. „De eerste generatie Chinezen in Nederland, zoals mijn ouders, hebben met bloed, zweet en tranen door de jaren heen een sterk merk neergezet, wat niet meer weg te denken is uit het Nederlandse straatbeeld. Het staat symbool voor culturele diversiteit en de plek die de Chinese gemeenschap heeft verworven binnen de Nederlandse maatschappij."

De documentaire is naar verwachting in de loop van volgend jaar in de bioscopen te zien.